Rajčatová omáčka podle swiste(rajská z rajčat)
1kg hovězí maso
3 plechovky krájených loupaných rajčat se šťávou (cca 1,2 kg čerstvých),
1 cibule,
1 perník na strouhání,
hladká špaldová mouka,
1 lžička skořice, olivový olej,
kukuřičný škrob
koření - 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, čaj.lžičku tymiánu,
V papiňáku podusíme maso s kořením min 45 minut - my máme raději déle.
Na oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme pokrájená rajčata, zaprášíme moukou a lehce osmahneme, zalijeme vývarem z masa, zahustíme perníkem a vaříme přibližně 1/2 hodiny. Je li potřeba dohustíme kukuřičným škrobem, nejlépe rozmíchaným ve zbytku vývaru. (V případě slabého vývaru rozvaříme ještě kostku hovězího bujonu.)
Omáčku propasírujeme nejlépe tyčovým mixerem. Nakonec přidáme nakrájené maso, buď na kostky nebo plátky, jak kdo rád.
Jako příloha se hodí houskový knedlík, nebo těstoviny.
Dobrou chuť!