Plněná cuketa s masem, houbami a ořechy
cuketa 3 středně velké nebo 6 malých máslo 3 lžíce česnek, rozdrcený 2 stroužky mleté maso, běžné nebo drůbeží 300 g houby, nejlépe lesní, nadrobno nakrájené 1 hrst vlašské ořechy, nasekané 1 hrst oregano, nasekané 1 lžička čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného strouhanka z čerstvého pečiva podle potřeby sýr typu čedar, nastrouhaný 1 hrst sůl a čerstvě namletý pepř
Troubu předehřejte na 180 °C. Velkou zapékací formu lehce vymažte máslem.
Cukety podélně rozpulte. Dužinu vydlabejte, aby u okrajů zůstala asi půlcentimetrová vrstva. Dužinu nadrobno nakrájejte.
Máslo rozehřejte v hluboké pánvi nebo v kastrolu na středně vysokém plameni. Přidejte česnek a maso. Smažte za stálého promíchávání asi 8 minut, až maso přestane být růžové. Drťte ho vařečkou, aby se nedělaly žmolky. Pak přidejte houby a ořechy a smažte dál, až houby pustí šťávu, trvá to asi 5 minut. Přidejte dužinu cukety a oregano, plamen snižte a směs za promíchávání smažte ještě asi 8 minut, až cuketa zvláční. Sejměte z plamene.
Do směsi vmíchejte strouhanku podle potřeby a dobře ji osolte a opepřete. Naplňte vydlabané cukety a vložte je do zapékací formy. Posypte sýrem.
Pečte asi 25 minut, až bude náplň hezky prohřátá a cuketové lodičky zvláční. Podávejte je horké, s čerstvým pečivem.
|