Změnit velikost textu


Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 1   [ Příspěvků: 8 ]
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Steak
PříspěvekNapsal: sob 02. srp 2014 9:02:26 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Cesta ke šťavnatému hovězímu steaku je jednoduchá, musíte však znát ty správné triky.

VĚNUJTE STEAKU ČAS

Čas, který vložíte do důkladné přípravy, se vám mnohokrát vrátí v chuti a šťavnatosti steaku.

OPÉKAT steak můžete na grilu, nepřilnavé nebo obyčejné nerezové pánvi – zkontrolujte, zda má těžké dno, aby se teplo pravidelně rozložilo. Pokud užíváte gril, ujistěte se, že rošt nebo deska jsou opravdu čisté.

VYNDAT maso z lednice je třeba zavčasu, tak aby před opékáním stačilo dojít pokojové teploty. Nechte ho přitom přikryté.

POTŘÍT olejem doporučujeme vždy jenom steak, ne pánvičku nebo gril.

ROZPÁLIT pánev nebo gril musíte opravdu pořádně, aby se šťáva uzavřela v masu.

OTOČIT steak smíte jen jednou, opravdu jen jednou! Pak od něj (kromě případného dotykového testu) dejte ruce pryč až do doby, kdy bude upečený.

POSLEDNÍ ZÁCHRANU pro případ, že by přes veškerou snahu zůstalo maso (u pravé svíčkové je to téměř nemožné) tvrdé, představuje recept na dušenou roštěnku.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Steak
PříspěvekNapsal: sob 02. srp 2014 9:07:14 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
MASO

Na steaky je ideální maso z mladých býků nebo jalovic. Mělo by být správně odleželé, tedy tmavé skoro až dohněda, se světlými žilkami tuku; to se netýká masa baleného v ochranné atmosféře. Pokud máte pochybnosti o tom, že maso bude dostatečně měkké, osušte ho a naložte (i přes noc) do oleje. Před opékáním ho nechte okapat.

Svíčková (pravá) je na steaky a na tatarský biftek ideální.
Nízký roštěnec pokrájený na cca 1,5 cm silné plátky, roštěnky, je cenově dostupnější než svíčková. Blánu, s níž je koupíte, odřízněte nebo několikrát příčně překrojte, aby se plátek nekroutil.
Jiné řezy, jako je rib-eye steak, nabízí například Robertson, www.robertson.cz.
Bio maso je k dostání v obchodních řetězcích.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Steak
PříspěvekNapsal: sob 02. srp 2014 9:10:32 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
TIPY

Ideální je upéct steak tak, jak chcete, aniž byste do masa museli říznout. (Nakrojený steak sice můžete dopéct, ale už to nebude ono.) Časování v tabulce níže počítá s 1,5 cm silnými plátky masa o váze 220 g. U silnějších řezů použijte dotykový test – maso jednoduše stiskněte prsty. Brzy zjistíte, jaké načasování, tedy stupeň propečenosti, vám vyhovuje nejvíc.

Zdroj


Přílohy:
asy steak.jpg
asy steak.jpg [ 52.41 KiB | Zobrazeno 69 krát ]
Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Steak
PříspěvekNapsal: sob 02. srp 2014 9:33:33 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Základní steak

Steaky osušte, nejlépe pevnými papírovými kuchyňskými utěrkami. Pak maso potřete olivovým olejem a pravidelně a důkladně posypte solí a pepřem.

Rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte tři minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 1,5 cm), nebo tak dlouho, aby byly podle vašich představ.

Sejměte je z pánve a dejte na pět minut odpočinout, aby se v nich šťáva rovnoměrně rozptýlila. Podávejte s křupavými pečenými bramborami.

Křupavé pečené brambory

1 kg drobných brambor, vydrhnutých
60 ml olivového oleje
sůl

Příprava:

Brambory vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, aby je tak tak pokrývala,a osolte. Přiveďte k varu a vařte doměkka, deset až dvanáct minut. Slijtea nechte vychladnout.

Každou bramboru zmáčkněte uprostřed palcem, aby se mírně zploštily.Dejte je do pekáče nebo na plech a zakapejte olejem. Pečte třicet ažčtyřicet minut, dokřupava.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Steak
PříspěvekNapsal: sob 02. srp 2014 9:37:54 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Steak s omáčkou z červeného vína

Na omáčku použijte stejné víno, jakým byste steak s chutí zapíjeli.

Ingredience

4x 220g plátky z roštěnce
olivový olej na potření
2 lžičky mořské soli
1 lžíce drceného černého pepře
dušené zelené fazolky k podávání
zelené lístky (např. rukola) k podávání
Na omáčku z červeného vína:

40 ml červeného vína
20 ml červeného vinného octa
1 lžička drceného černého pepře
190 ml horkého hovězího vývaru

Příprava jídla

Steaky připravte podle základního receptu. Potom je sejměte z pánve a udržujte v teple.

Teď připravte omáčku z červeného vína: do pánve, v níž jste opékali steak, vlijte víno i ocet, vsypte pepř a na vysokém plameni minutu dvě povařte. Přilijte vývar a tři čtyři minuty povařte, aby směs nepatrně zhoustla.

(Pokud děláte steak na grilu, tak si připravte omáčku dopředu. Místo vývaru a výpeku použijte lžíci oliv. oleje a jeden bujon.)

Steak přelijte omáčkou a podávejte s fazolkami a rukolou.


Přílohy:
Steak.jpg
Steak.jpg [ 124.47 KiB | Zobrazeno 72 krát ]
Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Steak
PříspěvekNapsal: sob 02. srp 2014 9:46:17 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Steak s pepřovou omáčkou

Pokud do omáčky přidáte čerstvý zelený pepř, získá úplně nový rozměr chuti.

Ingredience

4x 220g steak ze svíčkové
olivový olej na potření
2 lžičky mořské soli
1 lžíce drceného černého pepře
šťouchané brambory s cibulkou a baby špenát k podávání

Na pepřovou omáčku:

20 ml olivového oleje
1 cibule, oloupaná a nasekaná
2 lžíce celého zeleného pepře
250 ml horkého hovězího vývaru
60 ml bílého vína
300 ml smetany ke šlehání nebo na vaření

Příprava jídla

Nejdřív připravte pepřovou omáčku. Zahřejte rendlík na středním plameni. Vlijte olej, vsypte cibuli a zelený pepř a dvě minuty zahřívejte. Přidejte vývar i víno a tři čtyři minuty vařte. Přilijte smetanu a vařte dvě minuty, do zhoustnutí. Dejte stranou a udržujte v teple (nejlépe na nádobě s horkou vodou).

Steak připravte podle základního receptu. Podávejte se šťouchanými bramborami, do nichž jste vmíchali opečenou cibulku, a špenátem, přelité pepřovou omáčkou.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Steak
PříspěvekNapsal: sob 02. srp 2014 9:51:28 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Steak s béarnskou omáčkou

Vychutnejte si steak s hebkou omáčkou ze žloutků, másla, vinného octa a másla ochucenou estragonem!

Ingredience

4x 220g steaky ze svíčkové
olivový olej na potření
2 lžičky mořské soli
1 lžíce drceného černého pepře
zelené salátové listy, k podávání

Na béarnskou omáčku:

3 žloutky
20 ml bílého vinného octa
2 lžíce estragonových listů
mořská sůl a drcený černý pepř
250 g rozpuštěného horkého másla

Příprava jídla

Žloutky, ocet, estragon, sůl a pepř rozmixujte na pastu. Za stálého chodu motoru přilévejte máslo a zpracovávejte dohusta. Udržujte v teple (nejlépe na nádobě s horkou vodou).

Steaky připravte podle základního receptu. Podávejte s béarnskou omáčkou a salátem.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Steak
PříspěvekNapsal: sob 02. srp 2014 9:54:04 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Steak s bylinkovým máslem

Bylinkové máslo přivede už tak dokonalý steak až k nebeským výšinám!

Ingredience

4x 220g plátky z roštěnce
olivový olej na potření
2 lžičky mořské soli
1 lžíce drceného černého pepře
Na bylinkové máslo:

125 g (osminka) másla, změklého
2 ančovičková filátka, nasekaná
2 lžíce pažitky
2 lžíce hladkolisté petržele, nasekaných
10 ml worcesterské omáčky
1 stroužek česneku, podrcený
2 lžíce dijonské hořčice
½ lžičky drceného černého pepře

Příprava jídla

Nejdřív se pusťte do přípravy domácího bylinkového másla. Máslo, ančovičky, pažitku, petrželku, worcester, česnek, hořčici a pepř vložte do misky a důkladně smíchejte, aby se spojily. Naneste na alobal a zabalte jako váleček. Chlaďte nebo mrazte půl hodiny, aby máslo ztuhlo.

Steaky připravte podle základního receptu. Bylinkové máslo nakrájejte na kolečka a položte na opečené steaky. Ideální přílohou jsou drobné nové brambory s petrželkou.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 1   [ Příspěvků: 8 ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
TOPlist

Český překlad – phpBB.cz