Enka píše:
Mikyska píše:
Enka já dám rozpustit trochu másla, na tom osmažím hladkou mouku, jen trošku, aby zůstala světlá, ale dělám poměr od oka, zaliju smetanou, aby vznikla taková kaše ani řídká ani hustá, ochutím jí troškou vegety, můžeš přidat vodu, kdyby byla moc hustá, prostě akorát , třeba jako krupicová kaše
Diky, maslo, hl. múka, mlieko sú mi jasné, ale ostatné ingred,. čo pridáva swist, napr. vajcia, mi boli záhadou.
Ty ingredience navíc jsou swistovina - nemusí to tam být, jen je potom příprava trochu složitější.
Základní recept:
100g másla
100g hladké mouky
1l mléka
Muškát oříšek, špetka soli
Rozpustíme máslo, přidáme mouku a mícháme. Nakonec přidáme již ohřáté mléko, oříšek a špetku soli. Za stálého míchámí utvoříme hustší kaši. Zrada je v tom, že pokud u tohoto základního receptu ohříváme hrnec příliš, nebo málo, či nedostatečně mícháme, tak nás bešamel "ztrestá" bez možnosti záchrany...