Humr má chutné, hrubovláknité maso. Samice mohou obsahovat vajíčka podobná jikrám. Asi 400 gramový humr se vaří cca 20 minut v nálevu z vody, suchého bílého vína, zeleniny a koření. Ideální váha humra pro porci je 680 g (tj. 140 g masa po uvaření). Usmrcují se vhozením do vroucí vody, nebo propíchnutím míchy. Konzumují se pomocí speciálního louskáčku na klepeta,a dlouhé vidličky na vyjmutí masa ze středu ocasu. Nejlepší je křehké maso z humřích klepet. Humr norský - je menší korýš, dosahuje maximální délky 300 mm. Jeho klepeta jsou protáhlá s ostrými zuby, má vystouplé oči a po uzavření cihlově červené až lososově červené zbarvení. V Itálii se nazývá scampi a ve Francii langoustine.
Langusta - patří k největším korýšům (maximální hmotnost 8 kg), žije v pobřežních vodách Pod pevným chitinovým krunýřem se ukrývá delikátní maso. tykadla, která jsou delší než K nám se dováží langusta obecná, která je po uvaření narůžovělá. Při vaření se živá langusta přivazuje k podložce, jinak se ocas zkroutí dospodu. Maso má žluté až růžové, hrubovláknité, ale jemnější než humr. Humr má na rozdíl od langusty mohutná přední klepeta.
Krab - v evropských a amerických pobřežních vodách žije mnoho druhů těchto korýšů. Jsou to desetinozí korýši, mají krátký, zúžený zadeček ohnutý pod hlavohruď.
Tělo mají krátké a široké. K oblíbeným evropským druhům patří krab modrý, zelený neboli atlantský, pavoukovitý a krab německý. Maso je jemné a bílé, používá se k přípravě koktejlů, salátů, majonéz, do kroket a paštiček. Na trhu je konzervovaný, čerství a mražený.
Přílohy: |
langusta.jpg [ 18.13 KiB | Zobrazeno 94 krát ]
|
krab.jpg [ 28.59 KiB | Zobrazeno 90 krát ]
|
|