Zde jsem objevil nějaké zajímavé informace:
Plody moře – krevety, humr, langusta, mušle, ústřice, chobotnice….Různých mořských potvůrek, které jsou k dostání v supermarketu či se objevují na jídelních lístcích českých restaurací, je nespočet. Uveďme si tedy alespoň některé, které můžete u nás ochutnat. Patří sem krevety, ústřice, humři, langusty, mušle, chobotnice , kalamáry, sépie, císařský garnát (tzv.scampi) či malé langustýnky a mořští šneci.
Mořské plody je nejlepší kupovat chlazené. Mušle, slávky, ústřice, srdcovky musí být živé. Jsou k dostání vakuově balené nebo volně ložené. Zda jsou mušle živé, poznáte podle toho, že se mírně hýbají. Měli by také zareagovat na sůl. U ústřic se čerstvost poznává hůře. Pozná to většinou jen odborník, a to podle hmotnosti. Živá ústřice by měla obsahovat vodu a proto je těžší. Trvanlivost těchto plodů je 2-3 dny. Krevety jsou bohužel většinou k dostání spařené, aby jejich trvanlivost byla delší (pět až šest dní). Spařené krevety mají sytě oranžovou barvu, ale ale spařením ztrácejí chuť. Čerstvé krevety jsou světle šedé barvy,prodávají se ve skořápce i s hlavou a vydrží maximálně tři dny.
Mořské plody mají velmi specifickou chuť a čím je jejich příprava jednodušší, tím lépe tato chuť vynikne. K specialitám z mořských plodů se nejlépe hodí víno. Sekt je vhodný jako doprovod plodů moře, které jsou připravované na asijský způsob (hodně kořeněné), nebo podávané s těžšími smetanovými omáčkami.