Změnit velikost textu


Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 6   [ Příspěvků: 58 ]
Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Recepty krok za krokem
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 11:43:54 
Domácí těstoviny

Domácí italské těstoviny

500g hladké mouky (nejlépe mouka na pizzu)
5 vajec (možno nahradit sklenicí vody)
2 lžíce oliv oleje
2 lžíce mléka
4 lžíce vody
špetka soli

(Pozn.1 - vejce a mléko necháme dopředu získat pokojovou teplotu, aby bylo těsto "hladší".)
Vše dáme do dom. pekárny program nudle...
(Pozn.2 - mouku nedáváme celou, ale postupně dosypáváme, abychom pekárnu "nestrhli")
Těsto vyjmeme a necháme na teplém místě 1/2-1 hod odpočinout v potravin. fólii, aby se aktivoval lepek.

Těsto se dá vyválet válečkem na pomoučeném válu - je nutno pracovat rychle, těsto hrozně vysychá...
(Pozn.3 - je lepší pracovat po dávkách a zbytek těsta nechat zabalený ve fólii)

(Pozn.4 - na těstoviny al dente je potřeba 1/2 mouky nahradit moukou z tvrdé pšenice.)

Ruční příprava: Nasypte mouku do mísy, doprostřed rozklepněte vajíčka a promíchejte vidličkou s moukou, a pak dobře zapracujte do těsta. Dále už hnětete těsto rukama tak dlouho, dokud nevznikne stejnoměrná hmota. Pokud bude těsto příliš suché, přidáte trošičku vody a naopak: bude-li příliš řídké, přidáte po troškách mouku. Správné těsto nesmí v žádném případě lepit a ulpívat na rukou. Těsto položte na pomoučený vál. Pokud bude třeba, můžete těsto ještě znovu prohníst. Nakonec je nakrájíte na menší kousky.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty krok za krokem
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 11:51:34 
Tagliatelle

Srolujeme pláty lehce vysušeného těsta (jinak bude lepit) a nakrájíme na 1cm silné proužky. Proužky rozbalíme a zabalené v propíchaném pečícím papíře (musí proudit vzduch) necháme cca 2 dny doschnout...

(Chceme li zelené/špenátové těsto, tak přidáme 350g vařeného, okapaného a rozmixovaného špenátu a ubereme 2 vejce.)

(Chceme li červené/rajčatové těsto, tak přidáme krabičku drcených rajčat a opět ubereme 2 vejce.)

(Pozn1 - mnohem zajímavější je polorozbalené roličky dát na tácku zamrazit - budeme takto mít vždy při ruce těstoviny, které stačí povařit cca 10 minut a chutnají jako čerstvé.)


Přílohy:
tagliatelle.jpg
tagliatelle.jpg [ 163 KiB | Zobrazeno 179 krát ]
Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty krok za krokem
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 12:17:56 
Mnohem méně pracná je příprava ve strojku na těstoviny.

Vezmeme cca 60g těsta, které zploštíme dlaní do obdélníkového tvaru, lehce pomoučíme a protočíme ve strojku mezi válečky nastavenými na maximální rozestup. Tuto akci několikrát (5-6x) opakujeme a těsto podélně vždy po protočení přeložíme, abychom získali jednotnou formu. Poté rozestup válečků postupně snižujeme, abychom získali potřebnou šířku.

(Pozn.1 Pokud strojek těsto nekrájí, znamená to, že je těsto příliš měkké. V tomto případě doporučujeme přidat do těsta trochu mouky, a znovu je prohníst, a protáhnout mezi hladkými válci strojku.)

(Pozn.2 Jestliže je těsto příliš suché a řezací válce je tudíž nemohou uchopit, přidejte do těsta trochu vody, znovu je musíte prohníst a také ještě jednou protáhnout mezi hladkými válci strojku. Až těsto nakrájíte, nechte nyní těstoviny minimálně 1 hodinu na utěrce schnout.)

Takto získáme lasagne, protočením mezi válečky nástavce získáme polévkové nudle, tagliatelle a nebo ravioli. Pro přípravu raviol je však nutné si dopředu připravit "nádivku" a mezi válečky vkládáme dva pláty těsta a přidáváme nádivku.

Těstoviny můžete uchovávat 1 až 2 týdny, pokud je uskladníte na chladném a suchém místě. Těstoviny nyní uvaříte následujícím způsobem: vložíte je do vařící, osolené vody (nejméně 4 litry vody pro ½ kg těstovin). Čerstvé nudle jsou uvařené během 2-5 minut, dle jejich tloušťky. Během vaření opatrně promíchávejte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce, a nakonec je procedíte.


Přílohy:
lasagne.jpg
lasagne.jpg [ 151.29 KiB | Zobrazeno 187 krát ]
Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty krok za krokem
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 12:45:16 
Ravioli se špenátem a sýrem cottage

Nádivka:
300g mraženého sekaného špenátu
200g sýru Cottage
200ml Rostlinné smetany (Rama cream fine)
5ml citronové šťávy
trochu strouhané nivy a blať zlata (1/3 hrsti)
50-80g Parmezánu (garana padano, gran moravia)
2-3 stroužky česneku
2 lžíce oliv. oleje
2-3 lžíce strouhanky
muškát oříšek, 2 lžíce sv sój omáčky, pepř

Na pánvi ohřejeme olej, a do sucha osmažíme špenát s česnekem. Přidáme smetanu, citr šťávu a vaříme, dokud se smetana "nesrazí". Pak přidáme nivu a blať zlato, sojovku, muškát oříšek, pepř. Po vypnutí zdroje tepla přidáme cottage, strouhanku a parmezán.

Z těsta si vytvoříme plátky o šířce 4-5cm a po cca 5 ti centimertech kávovou lžičkou do středu těsta dáme malé hromádky náplně. Spoje dopředu potřeme vlažnou vodou. Těsto přehneme, prsty stlačíme okolo náplně a ořežeme zubatým rádlem, nebo nožem. Vaříme cca 3 minuty v lehce osolené a oliv. olejem omaštěné vodě. Po scezení opět lehce omastíme oliv. olejem.


Přílohy:
ravioli.jpg
ravioli.jpg [ 143.01 KiB | Zobrazeno 154 krát ]
Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty krok za krokem
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 12:57:07 
Tortelloni

Stejně jako předchozí, jen rozestupy mezi dávkami náplně musí být větší..., cca 5-6 cm. Krajní části těstovin po rozřezání rádlem k sobě zmáčkneme "do šátečku".


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty krok za krokem
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 13:10:33 
Boloňská omáčka jako náplň do raviol:

1 velká cibule
350g mletého masa
2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce oleje na smažení
4 stroužky česneku
1 krabička drcených rajčat (1/2 lt)
20g parmazánu, 2 lžíce sv. sojové om., pepř, chilli omáčka
30 - 50g nivy, hrstka mražené bazalky, hrstka oregána
2-3 lžíce strouhanky na zahuštění

Na pánvi na olejích orestujeme cibulku s mletým masem. Přimícháme drcená rajčata. Přidáme koření, prolisujeme česnek a zahustíme nivou, parmazánem a strouhankou. Smícháme s těstovinami a posypeme parmazánem, který jsme si odložili.

(Pozn1 - Cibulku můžeme nasekat v robotu sekáčem na maso, kde poté i nasekáme maso místo mletí. Připravená omáčka tak bude jemnější a těstoviny se budou lépe plnit.)


Přílohy:
strojek na těstoviny.jpg
strojek na těstoviny.jpg [ 85.99 KiB | Zobrazeno 629 krát ]
Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty krok za krokem
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 14:05:01 
Samozřejmě nemusíme doma vyrábět jen "placaté" těstoviny. Dnes se běžně prodávají kombinované strojky na malé/velké špagety, malá/velká kolínka, makaroni a vřetýnka... :mrkni:


Přílohy:
strojek na těstoviny2.jpg
strojek na těstoviny2.jpg [ 114.36 KiB | Zobrazeno 509 krát ]
Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty krok za krokem
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 14:18:44 
Keliška.
Keliška.
Uživatelský avatar

Registrován: úte 07. zář 2010 19:45:31
Příspěvky: 2215
Bydliště: Praha
Swiste :yes: .tleskam:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty krok za krokem
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 15:59:51 
Drbna.
Drbna.
Uživatelský avatar

Registrován: ned 23. lis 2008 18:55:30
Příspěvky: 1169
Bydliště: Ostrava
swiste,
a ty fakt ty nudle děláš?????? :dummy:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Recepty krok za krokem
PříspěvekNapsal: ned 20. bře 2011 16:32:59 
Esterka1 píše:
swiste,
a ty fakt ty nudle děláš?????? :dummy:

Jasan, proč ne? Zatočíš jen kličkou a jsou hotové... :yes: :victory:


Nahoru
  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 6   [ Příspěvků: 58 ]
Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
TOPlist

Český překlad – phpBB.cz