Změnit velikost textu


Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 1   [ Příspěvků: 5 ]
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Svatomartinská husa
PříspěvekNapsal: čtv 19. lis 2015 12:01:19 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Ingredience:
1 Husa (cca 4 kg)
4 jablka
4 cibule
4 lžíce kmínu
sůl

Pokud si myslíte, že svatomartinská husa dá hodně práce, mýlíte se. Při přípravě klidně můžete jít spát. Peče se totiž 13 hodin, což je jedna dlouhá noc. Když ji dáte večer péct do "husáku", nebo na vysoký plech a zakryjete alobalem, ráno vstanete do provoněného bytu a váš nedělní oběd budete mít hotový.

Je nejlepší dát maso do trouby okolo desáté hodiny večerní. Ráno v deset zvýšíte teplotu a v poledne bude hotová.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svatomartinská husa
PříspěvekNapsal: čtv 19. lis 2015 12:06:16 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Z husy oškubejte přebytečné brka, případné jemné peří opalte zapalovačem. Z opeřence vyndejte droby, z nich můžete udělat vývar a skvělou polévku. Okrájejte přebytečný tuk, odstraňte křídla před prvním záhybem (opět je můžete použít do polévky). Polévka je celkem hutná, doporučuji ji naředit přidáním vody a kořenové zeleniny. Pokud přidáte polévkové nudle, máte další jídlo, nebo stylový předkrm.

Maso opláchněte a papírovou utěrkou osušte. Osolte ho, i zevnitř, naplňte pokrájenými jablky, a vydatně okmínujte (opět vhoďte pár kmínů i dovnitř těla). Husu dejte do "husáku", pokud ho nemáte, tak husu dejte do vysokého pekáče a celou zakryjte alobalem a podlijte vodou. Nezapomeňte kolem husy dát na měsíčky pokrájené cibule.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svatomartinská husa
PříspěvekNapsal: čtv 19. lis 2015 12:08:27 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Nastavte teplotu na 70-80 stupňů, vložte husu do trouby a běžte klidně spát. Pozor na moderní trouby, většinou mají bezpečnostní pojistku a trouba se po několika hodinách sama vypne.

Po dvanácti hodinách odstraňte alobal (víko), husu velkou jehlicí propíchejte, lehce polijte výpekem a zvyšte teplotu na 180 stupňů. Husu nechte v troubě zezlátnout, trvá to zhruba hodinu.
Poté naběračkou odeberte vyškvařený tuk, drůbež naporcujte a podávejte lehce přelité zbylým výpekem. Kůrka je krásně křupavá a maso tak měkké, že samo odpadává od kosti. Rozhodně není vysušené.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svatomartinská husa
PříspěvekNapsal: čtv 19. lis 2015 12:10:25 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Sádlo je výborné nejen na smažení a vaření, ale i na prosté namazání na kus chleba (anebo podle babských rad i na spálená záda). Při dlouhých zimních večerech přijde vydatný krajíc vhod, sádlo vydrží v chladu (nejlépe ve skleněné nádobě) klidně měsíc. Můžete ho také skladovat v mrazničce.

Doporučuji podávat se zelím. Červené můžete připravit nasladko, zatímco bílé zkuste vyladit dokysela. Dokonalým společníkem k huse je mladé víno, svatomartinské. Anebo mastnotu spláchněte dobře vychlazeným pivem.

Dobrou chuť! :yes:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Svatomartinská husa
PříspěvekNapsal: čtv 19. lis 2015 12:33:28 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Petrželkové knedlíčky

Jako doplněk Svatomartinské husy se také velmi hodí.

Ingredience:
1 balení celozrného toastového chleba
6 vajec
200 ml mléka
2 velké hrsti petrželky
bílý jemně mletý pepř, sůl

Oddělte bílky a žloutky z vajec. Plátky toastového chleba (včetně kůrky) nakrájejte na drobné kostičky a nasypte je do mísy. Nadrobno nasekejte petrželku, s ní opravdu nemusíte šetřit.

Vmíchejte ji ke kostičkám z chleba. Vše zalijte studeným mlékem s rozšlehanými žloutky, pepřem a solí a promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a přidejte ho k nasáklým kostičkám. Lehce promíchejte, aby nespadl sníh. Tvarujte koule zhruba o průměru pět až sedm centimetrů, které (podle velikosti) vařte v páře 5 až 10 minut.

Poté knedlíky nechte zhruba minutu odpočinout a dejte je do mísy se lžící rozehřátého másla, lehce s ní prohoďte, aby se kraje knedlíků obalily.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 1   [ Příspěvků: 5 ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
TOPlist

Český překlad – phpBB.cz