Omlázko.cz http://forum.omlazko.cz/ |
|
Steak http://forum.omlazko.cz/viewtopic.php?f=82&t=1610 |
Stránka 1 z 1 |
Autor: | swist [ sob 02. srp 2014 9:02:26 ] |
Předmět příspěvku: | Steak |
Cesta ke šťavnatému hovězímu steaku je jednoduchá, musíte však znát ty správné triky. VĚNUJTE STEAKU ČAS Čas, který vložíte do důkladné přípravy, se vám mnohokrát vrátí v chuti a šťavnatosti steaku. OPÉKAT steak můžete na grilu, nepřilnavé nebo obyčejné nerezové pánvi – zkontrolujte, zda má těžké dno, aby se teplo pravidelně rozložilo. Pokud užíváte gril, ujistěte se, že rošt nebo deska jsou opravdu čisté. VYNDAT maso z lednice je třeba zavčasu, tak aby před opékáním stačilo dojít pokojové teploty. Nechte ho přitom přikryté. POTŘÍT olejem doporučujeme vždy jenom steak, ne pánvičku nebo gril. ROZPÁLIT pánev nebo gril musíte opravdu pořádně, aby se šťáva uzavřela v masu. OTOČIT steak smíte jen jednou, opravdu jen jednou! Pak od něj (kromě případného dotykového testu) dejte ruce pryč až do doby, kdy bude upečený. POSLEDNÍ ZÁCHRANU pro případ, že by přes veškerou snahu zůstalo maso (u pravé svíčkové je to téměř nemožné) tvrdé, představuje recept na dušenou roštěnku. |
Autor: | swist [ sob 02. srp 2014 9:07:14 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Steak |
MASO Na steaky je ideální maso z mladých býků nebo jalovic. Mělo by být správně odleželé, tedy tmavé skoro až dohněda, se světlými žilkami tuku; to se netýká masa baleného v ochranné atmosféře. Pokud máte pochybnosti o tom, že maso bude dostatečně měkké, osušte ho a naložte (i přes noc) do oleje. Před opékáním ho nechte okapat. Svíčková (pravá) je na steaky a na tatarský biftek ideální. Nízký roštěnec pokrájený na cca 1,5 cm silné plátky, roštěnky, je cenově dostupnější než svíčková. Blánu, s níž je koupíte, odřízněte nebo několikrát příčně překrojte, aby se plátek nekroutil. Jiné řezy, jako je rib-eye steak, nabízí například Robertson, www.robertson.cz. Bio maso je k dostání v obchodních řetězcích. |
Autor: | swist [ sob 02. srp 2014 9:10:32 ] | ||
Předmět příspěvku: | Re: Steak | ||
TIPY Ideální je upéct steak tak, jak chcete, aniž byste do masa museli říznout. (Nakrojený steak sice můžete dopéct, ale už to nebude ono.) Časování v tabulce níže počítá s 1,5 cm silnými plátky masa o váze 220 g. U silnějších řezů použijte dotykový test – maso jednoduše stiskněte prsty. Brzy zjistíte, jaké načasování, tedy stupeň propečenosti, vám vyhovuje nejvíc. Zdroj
|
Autor: | swist [ sob 02. srp 2014 9:33:33 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Steak |
Základní steak Steaky osušte, nejlépe pevnými papírovými kuchyňskými utěrkami. Pak maso potřete olivovým olejem a pravidelně a důkladně posypte solí a pepřem. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte tři minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 1,5 cm), nebo tak dlouho, aby byly podle vašich představ. Sejměte je z pánve a dejte na pět minut odpočinout, aby se v nich šťáva rovnoměrně rozptýlila. Podávejte s křupavými pečenými bramborami. Křupavé pečené brambory 1 kg drobných brambor, vydrhnutých 60 ml olivového oleje sůl Příprava: Brambory vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, aby je tak tak pokrývala,a osolte. Přiveďte k varu a vařte doměkka, deset až dvanáct minut. Slijtea nechte vychladnout. Každou bramboru zmáčkněte uprostřed palcem, aby se mírně zploštily.Dejte je do pekáče nebo na plech a zakapejte olejem. Pečte třicet ažčtyřicet minut, dokřupava. |
Autor: | swist [ sob 02. srp 2014 9:46:17 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Steak |
Steak s pepřovou omáčkou Pokud do omáčky přidáte čerstvý zelený pepř, získá úplně nový rozměr chuti. Ingredience 4x 220g steak ze svíčkové olivový olej na potření 2 lžičky mořské soli 1 lžíce drceného černého pepře šťouchané brambory s cibulkou a baby špenát k podávání Na pepřovou omáčku: 20 ml olivového oleje 1 cibule, oloupaná a nasekaná 2 lžíce celého zeleného pepře 250 ml horkého hovězího vývaru 60 ml bílého vína 300 ml smetany ke šlehání nebo na vaření Příprava jídla Nejdřív připravte pepřovou omáčku. Zahřejte rendlík na středním plameni. Vlijte olej, vsypte cibuli a zelený pepř a dvě minuty zahřívejte. Přidejte vývar i víno a tři čtyři minuty vařte. Přilijte smetanu a vařte dvě minuty, do zhoustnutí. Dejte stranou a udržujte v teple (nejlépe na nádobě s horkou vodou). Steak připravte podle základního receptu. Podávejte se šťouchanými bramborami, do nichž jste vmíchali opečenou cibulku, a špenátem, přelité pepřovou omáčkou. |
Autor: | swist [ sob 02. srp 2014 9:51:28 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Steak |
Steak s béarnskou omáčkou Vychutnejte si steak s hebkou omáčkou ze žloutků, másla, vinného octa a másla ochucenou estragonem! Ingredience 4x 220g steaky ze svíčkové olivový olej na potření 2 lžičky mořské soli 1 lžíce drceného černého pepře zelené salátové listy, k podávání Na béarnskou omáčku: 3 žloutky 20 ml bílého vinného octa 2 lžíce estragonových listů mořská sůl a drcený černý pepř 250 g rozpuštěného horkého másla Příprava jídla Žloutky, ocet, estragon, sůl a pepř rozmixujte na pastu. Za stálého chodu motoru přilévejte máslo a zpracovávejte dohusta. Udržujte v teple (nejlépe na nádobě s horkou vodou). Steaky připravte podle základního receptu. Podávejte s béarnskou omáčkou a salátem. |
Autor: | swist [ sob 02. srp 2014 9:54:04 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Steak |
Steak s bylinkovým máslem Bylinkové máslo přivede už tak dokonalý steak až k nebeským výšinám! Ingredience 4x 220g plátky z roštěnce olivový olej na potření 2 lžičky mořské soli 1 lžíce drceného černého pepře Na bylinkové máslo: 125 g (osminka) másla, změklého 2 ančovičková filátka, nasekaná 2 lžíce pažitky 2 lžíce hladkolisté petržele, nasekaných 10 ml worcesterské omáčky 1 stroužek česneku, podrcený 2 lžíce dijonské hořčice ½ lžičky drceného černého pepře Příprava jídla Nejdřív se pusťte do přípravy domácího bylinkového másla. Máslo, ančovičky, pažitku, petrželku, worcester, česnek, hořčici a pepř vložte do misky a důkladně smíchejte, aby se spojily. Naneste na alobal a zabalte jako váleček. Chlaďte nebo mrazte půl hodiny, aby máslo ztuhlo. Steaky připravte podle základního receptu. Bylinkové máslo nakrájejte na kolečka a položte na opečené steaky. Ideální přílohou jsou drobné nové brambory s petrželkou. |
Stránka 1 z 1 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |