Změnit velikost textu


Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 1   [ Příspěvků: 7 ]
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SUSHI
PříspěvekNapsal: sob 12. kvě 2012 22:26:11 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Ingredience
sojová omáčka, sůl
1 balíček řasa nori
1 lžíce rýžový ocet
300 g losos
250 g sushi rýže
1 lžička sůl
2 lžičky křen wasabi
1 ks avokádo
1 lžička cukr
• podle potřeby
sojová omáčka
wasabi křen
nakládaný zázvor

Postup přípravy receptu
Rýže: koupíme speciální sushi rýži, vyznačuje se tím, že je krátká. Rýže musí být ve finále lepivá, ale nerozvařená. Rýži propereme ve studené vodě, dokud není voda čirá, někdy to trvá hodně pokusů, tak lze i nechat nějakou dobu ve studené máčet. Poté jí dáme ve studené vodě vařit. Až dojde k varu, necháme ještě 10 minut vařit, poté 20 minut dojít v teple, celou dobu neodklápíme pokličku.
Připravíme si lžíci nebo dvě rýžového octa (pokud není rýžový, lze nahradit třeba jablečným), lžičku cukru a soli, směs ohřejeme a nalijeme do rýže, promícháme a necháme rýži vystydnout.
Kolem rolovací podložky (vypadá jako podložka ze špejlí) si nachytáme wasabi (zelený křen, není to drahé, vydrží to dlouho a dá se to pužít např. i na křenovou pomazánku), na špalíky (cca tlusté jako malíček, dlouhé jak to jde) ryby (doporučuji losos filet, pro náročnější tuňák - ryby nikdy ne z mražených!) a zralé avokádo nebo okurka salátovka. Nachystáme si sushi řasy (nori). Dále k ruce utěrku, nůž a mísu s ledovou vodou.
Plát řasy si nejlépe rozpůlíme podélně, začátečníci a ti, co mají rádi sushi mohutnější, mohou nechat plát celý. Položíme lesklou stranou na rolovátko, spodní kraj ke spodnímu kraji. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy krom horního okraje. Doprostřed rýže podélně položíme rybu a okurku/avokádo, prstem nabereme wasabi (malinko!) a poťukáme podél ryby po rýži


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: SUSHI
PříspěvekNapsal: sob 12. kvě 2012 22:30:51 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Začneme rolovat odspoda řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř. Nakonec můžeme zmáčknout ze čtyř stran, aby nám rolka držela a utvořil se čtverec (nebo necháme válce), pokud je řasa suchá, na začátku procedury ji jemně pokropíme vodou. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků.
Podáváme s hůlkami či lze jíst prsty (původně mělo sushi funkci jako naše chlebíčky). Sushi namáčíme do sojové omáčky a přikusujeme nakládaný zázvor.


Přílohy:
SUSHI.jpg
SUSHI.jpg [ 45.37 KiB | Zobrazeno 89 krát ]


Naposledy upravil swist dne sob 12. kvě 2012 22:41:22, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: SUSHI
PříspěvekNapsal: sob 12. kvě 2012 22:32:07 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Nakládaný zázvor - Postup
Škrabkou na brambory nakrájejte zázvor na tenké plátky.
Vhoďte na 30 vteřin do vařící vody, zceďte a nechte vychladnout.
Do skleničky s víčkem dejte ocet, cukr a sůl. Promíchejte.
Přidejte zázvor, opět promíchejte a nechte v lednici odpočinout
24 hodin.
Vydrží několik týdnů.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: SUSHI
PříspěvekNapsal: stř 05. zář 2012 17:56:26 
Keliška.
Keliška.

Registrován: čtv 28. kvě 2009 10:23:29
Příspěvky: 1832
Bydliště: Brno
swist píše:
Začneme rolovat odspoda řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř. Nakonec můžeme zmáčknout ze čtyř stran, aby nám rolka držela a utvořil se čtverec (nebo necháme válce), pokud je řasa suchá, na začátku procedury ji jemně pokropíme vodou. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků.
Podáváme s hůlkami či lze jíst prsty (původně mělo sushi funkci jako naše chlebíčky). Sushi namáčíme do sojové omáčky a přikusujeme nakládaný zázvor.

Já bych přidala i wasabi :yes: , i jiné omáčky ujdou :hihi: A nejvíc chutná, když ho připraví někdo jiný :chihihi:
Tys snad letos nebyl jenom v Itošce, jak jsem myslela, ale o kousek dál :chichich:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: SUSHI
PříspěvekNapsal: ned 30. zář 2012 23:35:08 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
ivik píše:
Já bych přidala i wasabi :yes: ,

No jasně, ale do zázvoru bych ho teda necpal... :haha: :hihi:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: SUSHI
PříspěvekNapsal: sob 06. říj 2012 18:12:41 
Superdrbna ;)
Superdrbna ;)
Uživatelský avatar

Registrován: stř 23. zář 2009 18:48:28
Příspěvky: 3219
Bydliště: karlovarský kraj
zázvor prý vůbec nemá přejít varem, jinak ztratí všechny své přednosti :noa:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: SUSHI
PříspěvekNapsal: sob 13. říj 2012 15:40:50 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Nesmysl, proč by se jinak dělal zázvorový čaj??? :haha:

Na teplotu jsou choulostivé zejména vitamíny, hlavně vitamin C a trochu i B. :cool:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 1   [ Příspěvků: 7 ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
TOPlist

Český překlad – phpBB.cz