Omlázko.cz http://forum.omlazko.cz/ |
|
Ryby a jiní vodní živočichové http://forum.omlazko.cz/viewtopic.php?f=6&t=770 |
Stránka 9 z 10 |
Autor: | swist [ pát 01. dub 2011 12:06:06 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ryby a jiní vodní živočichové |
Jak na plody moře… Konzumace mořských plodů je trochu složitější. Klasickým příborem se jedí krevety, langusty a chobotnice. K humrům servírovaným v celku se podávají humrové kleště a speciální vidlička – dlouhá tenká vidlička s dvěmi bodci, která má na druhém konci lžíci. Mušle se podávají s vidličkou a lžící, zkušenější a znalejší gurmáni používají místo příboru prázdnou skořápku mušle – v podstatě jim prázdná skořápka slouží jako kleštičky, kterými z plných mušlí vyloupávají jejich obsah. Mušle se vaří zaživa, proto musí být servírované mušle pevně otevřené, nesmí se zavírat. Pokud se samy zavírají, byly předtím otevřeny násilím, což znamená, že byly vařeny už mrtvé. Ústřice se jedí rukama, proto by měla být každá zvlášť servírována na ubrousku, abyste se při jejím vysrkávání zbytečně neušpinili. K většině uvedených pokrmům je také nezbytné zakládat takzvaný „fingerbowl“ – tedy misku s vlažnou vodou a citronem k opláchnutí prstů po jídle. |
Autor: | swist [ pát 01. dub 2011 12:09:14 ] | |||
Předmět příspěvku: | Re: Ryby a jiní vodní živočichové | |||
Korýši Mezi korýše patří humři, krabi, langusty, krevety či garnáti. Maso obsahuje bílkoviny, neobsahuje tuk, je lehce stravitelné a je bohaté na minerální látky.Používá se maso z ocasu a klepet. Nejchutnější je maso od dubna do srpna. Krevety/Garnáty –oblíbení korýši po celém světě. Mají krátké tělo s dlouhým ocáskem. Na hlavě jsou dvě dlouhá citlivá tykadla, nemají žádná klepeta. Rozdělují se podle velikosti na tygří (marinované, do salátů), obří (na hlavní pokrmy), královské (pro teplou kuchyni), gamby (servírují se i s hlavičkou). Krevety se často grilují (především ve Středomoří), například na česneku, bývají součástí italských těstovin nebo španělské paelly, oblíbený je krevelový koktejl. V Asii jsou součástí mnoha jídel. V Evropě jsou nejčastěji podávané ve skořápce a loupou se přímo na stole. Humr - kuchyňsky se upravují humři američtí, evropští a humr norský. Mají silný krunýř a mohutný zadeček zakončený silnou ocasní ploutví. Humr má dvě velká klepeta, z nichž jedno je vždy větší a je opatřeno silnějšími zuby. Žije v Atlantickém oceánu a Středozemním moři. Dosahuje délky až 90 cm a váhy 6 kg. K vaření se používají humři od délky 22 až 45 cm .Nejchutnější je o hmotnosti 0,5-1 kg. Živí humři jsou tmavě modří až šediví, vaření jsou jasně červení (jejich krunýř obsahuje červená a žlutá barviva karotenoidy).
|
Autor: | swist [ pát 01. dub 2011 12:12:30 ] | |||
Předmět příspěvku: | Re: Ryby a jiní vodní živočichové | |||
Krab Královský - korýš vážící až 13 kg a se svou červenou barvou získanou po uvaření je ozdobou každého stolu. Díky své jemné chuti se výborně hodí pro přípravu atraktivních studených či teplých předkrmů. Obvykle jsou používaní evropští skalní krabi vážící kolem 800 gramů. Po uvaření získáme asi 150 gramů bílého masa. Kraba vaříme v nálevu z vody, octa, soli, zeleniny a koření asi 20 minut. Mořský rak - žije v hlubokých vodách Středozemního moře, ale také při pobřeží Dánska a Norska. Dosahuje 20cm a hmotnost 40-120g, má dlouhá klepeta. Ke konzumaci se používá pouze maso z ocásků. Maso je velmi ceněné. Měkkýši Měkkýši jsou kmenem bezobratlých živočichů. Z potravinářského hlediska mají význam měkkýši z třídy mlžů a hlavonožců. Charakteristickým znakem třídy mlžů je párovitá skořápka v podobě dvou misek (mušlí). Patří sem např. slávka jedlá ("Mytilus edulis", ústřice jedlá ("Ostrea edulis"), srcovka jedlá ("Cardium edule") aj. Nejčastěji se v kuchyních používají jedlé, kultivované tzv. "modré mušle". V Evropě se jich ročně spotřebuje nesmírné množství (Francie, Itálie. Belgie). Jsou ve velkém množství konzumovány v podstatě na celém světě. Pochoutkou jsou také v Číně a celé Jihovýchodní Asii ("Manila clams"). Mlži - mají dvě miskovité lastury spojené pružným vazem. Tělo mlže se skládá z trupu a nohy, hlava je jenom malá nebo zcela chybí. Z mořských mlžů se používají ústřice, slávky, hřebenatky, srdcovky, zaděnky, aj. Ústřice - žijí přichyceny lasturou k pevnému podkladu. Lastura má nepravidelný, různě zprohýbaný tvar. Jednotlivé druhy se liší velikostí a zbarvením lastury. Spodní lastura je více vyklenuta než horní, uvnitř mají perleťové zbarvení. Ústřice mají ze všech mlžů nejchutnější maso, obsahují vitamín C, vápník, fosfor, železo a zinek. Jedlé jsou pouze živé ústřice, konzumují se syrové i tepelně zpracované.
|
Autor: | swist [ pát 01. dub 2011 12:13:56 ] | ||||
Předmět příspěvku: | Re: Ryby a jiní vodní živočichové | ||||
Otevřené lastury jsou nepoživatelné. Za nejkvalitnější se považuje druh natines s nazelenalým masem. Slávky - mají tmavou skořápku, nejčastěji černomodrou, v přední části je kyjovitě zúžená. Do obchodu přicházejí pod názvem mušle. Otevřené nebo snadno otevíratelné lastury jsou nepoživatelné. Samy se otevřou při kontaktu s vařící vodou nebo rozpáleným tukem. Hřebenatka - název odvozen z tvaru lastury. Jen některé druhy jsou jedlé, nejvýznamnější je svatojakubská (dorůstá 13 cm). Upravují se grilováním, smažením nebo se podávají s vinnou omáčkou. Srdcovky - jsou asi 2,5 cm dlouzí, konzumují se hlavně v Evropě. V přímořských oblastech se konzumují syrové. Prodávají se tepelně zpracované bez lastur nebo v konzervě.
|
Autor: | swist [ pát 01. dub 2011 12:15:29 ] | ||||
Předmět příspěvku: | Re: Ryby a jiní vodní živočichové | ||||
Hlavonožci Jsou pro ně charakteristická ramena vyrůstající z hlavy. Ramena pomáhají hlavonožcům v pohybu. Většina žije v moři a někteří dosahují značných rozměrů. Kalmáry- žije ve Středozemním moři a v západním Atlantiku. Má protáhlé tělo se dvěma širokými trojúhelníkovitými ploutevními lemy před špičatou zadní částí trupu. Má 10 ramen, 2 jsou delší. Středně velká oliheň je 300 až 400 mm. Upravuje se grilováním, smažením nebo se tělní vak plní fášemi. Sepie - je malý hlavonožec, který žije ve Středozemním moři a v západním Atlantiku. Má oválné vejčité tělo, na hlavě 8 stejných chapadel a 2 prodloužená chapadla s přísavkami. Boky těla mají protaženy plovoucím lemem nebo ploutvičkou. Útrobní vak sepií obsahuje malý váček s černou tekutinou a malý váček se žlutou tekutinou. Tělo ukrývá vápennou schránku "sepiovou kost". Sépie má tuhou konzistenci a je vhodná na grilování. U nás se používá sepie obecná (až 300 mm dlouhá) a sepiola malá (40 mm dlouhá). Zvláštností je, že sépie vějířovitá má tři srdce a modrou krev obsahující hemocyanin. Chobotnice - žije ve vodách mírného pásma. Má krátké vakovité tělo s nezřetelně oddělenou hlavou. Na hlavě má velké oči, zobákovitá ústa a osm stejně dlouhých ramen s přísavkami. Maso chobotnice je třeba dobře naklepat a ze starších kusů vyžaduje dlouhou tepelnou úpravu. V prodeji je zmrazená, používá se maso z chapadel (kůže se musí stáhnout). Mořští šneci - používají se zejména v asijské kuchyni, jeho maso je však tuhé a musí se velmi dlouho tepelně upravovat. Na mořské šneky často narazíte v zeleninových omáčkách, dobří jsou také s těstovinami.
|
Autor: | swist [ ned 03. dub 2011 10:22:45 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ryby a jiní vodní živočichové |
Česnekové krevety 400g loupaných krevet, 5 stroužků česneku, 1/2 dl bílého vína, sůl, bílý pepř, citron, olej Oprané a osušené krevety orestujeme na pánvi. Přidáme na plátky nakrájený česnek, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a zalijeme bílým vínem, krátce podusíme. Podáváme jako teplý předkrm s toastovým chlebem. (Pozn. Místo česneku lze použít čerstvý zázvor...) |
Autor: | swist [ ned 03. dub 2011 10:26:03 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ryby a jiní vodní živočichové |
Langusta v bílém víně, zapečená 1 langusta cca 1 kilogram, 1 sklenice bílého vína, 200 gramů mouky, 100 gramů másla, 1 lžíce oleje, větvička rozmarýnu, sůl, pepř Langustu rozřízneme podélně, vytáhneme černou nit. Obě poloviny opláchneme, osušíme a poprášíme moukou. V pekáčku rozehřejeme máslo smíchané s olejem. Vložíme langustu, osolíme, opepříme čerstvě umletým pepřem a osmažíme ze všech stran. Přidáme k langustě rozmarýn, podlijeme bílým vínem a vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pečeme deset minut a ihned podáváme. |
Autor: | swist [ ned 03. dub 2011 10:48:21 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ryby a jiní vodní živočichové |
Esterka1 píše: boooooooooooooooooooože swiste,na co já tu lezla mrkali na mě všichni I já??? |
Autor: | Esterka1 [ ned 03. dub 2011 18:50:06 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Ryby a jiní vodní živočichové |
swist píše: Zajdi se podívat do receptů krok za krokem - tam je taky něco pro Tebe... vyhrožuješ,nevím jestli přijedu na Vysočinu co když ti humři utečou a ty je nechytneš? |
Stránka 9 z 10 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |