Omlázko.cz
http://forum.omlazko.cz/

Ryby a jiní vodní živočichové
http://forum.omlazko.cz/viewtopic.php?f=6&t=770
Stránka 9 z 10

Autor:  swist [ pát 01. dub 2011 12:06:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Jak na plody moře…

Konzumace mořských plodů je trochu složitější. Klasickým příborem se jedí krevety, langusty a chobotnice. K humrům servírovaným v celku se podávají humrové kleště a speciální vidlička – dlouhá tenká vidlička s dvěmi bodci, která má na druhém konci lžíci.

Mušle se podávají s vidličkou a lžící, zkušenější a znalejší gurmáni používají místo příboru prázdnou skořápku mušle – v podstatě jim prázdná skořápka slouží jako kleštičky, kterými z plných mušlí vyloupávají jejich obsah. Mušle se vaří zaživa, proto musí být servírované mušle pevně otevřené, nesmí se zavírat. Pokud se samy zavírají, byly předtím otevřeny násilím, což znamená, že byly vařeny už mrtvé.

Ústřice se jedí rukama, proto by měla být každá zvlášť servírována na ubrousku, abyste se při jejím vysrkávání zbytečně neušpinili. K většině uvedených pokrmům je také nezbytné zakládat takzvaný „fingerbowl“ – tedy misku s vlažnou vodou a citronem k opláchnutí prstů po jídle.

Autor:  swist [ pát 01. dub 2011 12:09:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Korýši

Mezi korýše patří humři, krabi, langusty, krevety či garnáti. Maso obsahuje bílkoviny, neobsahuje tuk, je lehce stravitelné a je bohaté na minerální látky.Používá se maso z ocasu a klepet. Nejchutnější je maso od dubna do srpna.

Krevety/Garnáty –oblíbení korýši po celém světě. Mají krátké tělo s dlouhým ocáskem. Na hlavě jsou dvě dlouhá citlivá tykadla, nemají žádná klepeta.

Rozdělují se podle velikosti na tygří (marinované, do salátů), obří (na hlavní pokrmy), královské (pro teplou kuchyni), gamby (servírují se i s hlavičkou).

Krevety se často grilují (především ve Středomoří), například na česneku, bývají součástí italských těstovin nebo španělské paelly, oblíbený je krevelový koktejl. V Asii jsou součástí mnoha jídel. V Evropě jsou nejčastěji podávané ve skořápce a loupou se přímo na stole.

Humr - kuchyňsky se upravují humři američtí, evropští a humr norský. Mají silný krunýř a mohutný zadeček zakončený silnou ocasní ploutví. Humr má dvě velká klepeta, z nichž jedno je vždy větší a je opatřeno silnějšími zuby. Žije v Atlantickém oceánu a Středozemním moři. Dosahuje délky až 90 cm a váhy 6 kg. K vaření se používají humři od délky 22 až 45 cm .Nejchutnější je o hmotnosti 0,5-1 kg. Živí humři jsou tmavě modří až šediví, vaření jsou jasně červení (jejich krunýř obsahuje červená a žlutá barviva karotenoidy).

Přílohy:
gamberoni1.jpg
gamberoni1.jpg [ 21.37 KiB | Zobrazeno 1153 krát ]
humr1.jpg
humr1.jpg [ 10.29 KiB | Zobrazeno 1152 krát ]

Autor:  swist [ pát 01. dub 2011 12:11:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Humr má chutné, hrubovláknité maso. Samice mohou obsahovat vajíčka podobná jikrám. Asi 400 gramový humr se vaří cca 20 minut v nálevu z vody, suchého bílého vína, zeleniny a koření. Ideální váha humra pro porci je 680 g (tj. 140 g masa po uvaření). Usmrcují se vhozením do vroucí vody, nebo propíchnutím míchy. Konzumují se pomocí speciálního louskáčku na klepeta,a dlouhé vidličky na vyjmutí masa ze středu ocasu. Nejlepší je křehké maso z humřích klepet. Humr norský - je menší korýš, dosahuje maximální délky 300 mm. Jeho klepeta jsou protáhlá s ostrými zuby, má vystouplé oči a po uzavření cihlově červené až lososově červené zbarvení. V Itálii se nazývá scampi a ve Francii langoustine.

Langusta - patří k největším korýšům (maximální hmotnost 8 kg), žije v pobřežních vodách Pod pevným chitinovým krunýřem se ukrývá delikátní maso. tykadla, která jsou delší než K nám se dováží langusta obecná, která je po uvaření narůžovělá. Při vaření se živá langusta přivazuje k podložce, jinak se ocas zkroutí dospodu. Maso má žluté až růžové, hrubovláknité, ale jemnější než humr. Humr má na rozdíl od langusty mohutná přední klepeta.

Krab - v evropských a amerických pobřežních vodách žije mnoho druhů těchto korýšů. Jsou to desetinozí korýši, mají krátký, zúžený zadeček ohnutý pod hlavohruď.

Tělo mají krátké a široké. K oblíbeným evropským druhům patří krab modrý, zelený neboli atlantský, pavoukovitý a krab německý. Maso je jemné a bílé, používá se k přípravě koktejlů, salátů, majonéz, do kroket a paštiček. Na trhu je konzervovaný, čerství a mražený.

Přílohy:
langusta.jpg
langusta.jpg [ 18.13 KiB | Zobrazeno 90 krát ]
krab.jpg
krab.jpg [ 28.59 KiB | Zobrazeno 88 krát ]

Autor:  swist [ pát 01. dub 2011 12:12:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Krab Královský - korýš vážící až 13 kg a se svou červenou barvou získanou po uvaření je ozdobou každého stolu. Díky své jemné chuti se výborně hodí pro přípravu atraktivních studených či teplých předkrmů. Obvykle jsou používaní evropští skalní krabi vážící kolem 800 gramů. Po uvaření získáme asi 150 gramů bílého masa. Kraba vaříme v nálevu z vody, octa, soli, zeleniny a koření asi 20 minut.

Mořský rak - žije v hlubokých vodách Středozemního moře, ale také při pobřeží Dánska a Norska. Dosahuje 20cm a hmotnost 40-120g, má dlouhá klepeta. Ke konzumaci se používá pouze maso z ocásků. Maso je velmi ceněné.

Měkkýši

Měkkýši jsou kmenem bezobratlých živočichů. Z potravinářského hlediska mají význam měkkýši z třídy mlžů a hlavonožců. Charakteristickým znakem třídy mlžů je párovitá skořápka v podobě dvou misek (mušlí). Patří sem např. slávka jedlá ("Mytilus edulis", ústřice jedlá ("Ostrea edulis"), srcovka jedlá ("Cardium edule") aj. Nejčastěji se v kuchyních používají jedlé, kultivované tzv. "modré mušle". V Evropě se jich ročně spotřebuje nesmírné množství (Francie, Itálie. Belgie). Jsou ve velkém množství konzumovány v podstatě na celém světě. Pochoutkou jsou také v Číně a celé Jihovýchodní Asii ("Manila clams").

Mlži - mají dvě miskovité lastury spojené pružným vazem. Tělo mlže se skládá z trupu a nohy, hlava je jenom malá nebo zcela chybí. Z mořských mlžů se používají ústřice, slávky, hřebenatky, srdcovky, zaděnky, aj.

Ústřice - žijí přichyceny lasturou k pevnému podkladu. Lastura má nepravidelný, různě zprohýbaný tvar. Jednotlivé druhy se liší velikostí a zbarvením lastury. Spodní lastura je více vyklenuta než horní, uvnitř mají perleťové zbarvení. Ústřice mají ze všech mlžů nejchutnější maso, obsahují vitamín C, vápník, fosfor, železo a zinek. Jedlé jsou pouze živé ústřice, konzumují se syrové i tepelně zpracované.

Přílohy:
mořský rak.jpg
mořský rak.jpg [ 46.07 KiB | Zobrazeno 82 krát ]
střice.jpg
střice.jpg [ 6.39 KiB | Zobrazeno 1154 krát ]

Autor:  swist [ pát 01. dub 2011 12:13:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Otevřené lastury jsou nepoživatelné. Za nejkvalitnější se považuje druh natines s nazelenalým masem.

Slávky - mají tmavou skořápku, nejčastěji černomodrou, v přední části je kyjovitě zúžená. Do obchodu přicházejí pod názvem mušle. Otevřené nebo snadno otevíratelné lastury jsou nepoživatelné. Samy se otevřou při kontaktu s vařící vodou nebo rozpáleným tukem.


Hřebenatka - název odvozen z tvaru lastury. Jen některé druhy jsou jedlé, nejvýznamnější je svatojakubská (dorůstá 13 cm). Upravují se grilováním, smažením nebo se podávají s vinnou omáčkou.

Srdcovky - jsou asi 2,5 cm dlouzí, konzumují se hlavně v Evropě. V přímořských oblastech se konzumují syrové. Prodávají se tepelně zpracované bez lastur nebo v konzervě.

Přílohy:
slávky jedlé.jpg
slávky jedlé.jpg [ 12.89 KiB | Zobrazeno 1159 krát ]
hřebenatka.jpg
hřebenatka.jpg [ 44.44 KiB | Zobrazeno 86 krát ]
srdcovka jedlá.jpg
srdcovka jedlá.jpg [ 8.72 KiB | Zobrazeno 1159 krát ]

Autor:  swist [ pát 01. dub 2011 12:15:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Hlavonožci

Jsou pro ně charakteristická ramena vyrůstající z hlavy. Ramena pomáhají hlavonožcům v pohybu. Většina žije v moři a někteří dosahují značných rozměrů.

Kalmáry- žije ve Středozemním moři a v západním Atlantiku. Má protáhlé tělo se dvěma širokými trojúhelníkovitými ploutevními lemy před špičatou zadní částí trupu. Má 10 ramen, 2 jsou delší. Středně velká oliheň je 300 až 400 mm. Upravuje se grilováním, smažením nebo se tělní vak plní fášemi.

Sepie - je malý hlavonožec, který žije ve Středozemním moři a v západním Atlantiku. Má oválné vejčité tělo, na hlavě 8 stejných chapadel a 2 prodloužená chapadla s přísavkami. Boky těla mají protaženy plovoucím lemem nebo ploutvičkou. Útrobní vak sepií obsahuje malý váček s černou tekutinou a malý váček se žlutou tekutinou.

Tělo ukrývá vápennou schránku "sepiovou kost". Sépie má tuhou konzistenci a je vhodná na grilování. U nás se používá sepie obecná (až 300 mm dlouhá) a sepiola malá (40 mm dlouhá).

Zvláštností je, že sépie vějířovitá má tři srdce a modrou krev obsahující hemocyanin.

Chobotnice - žije ve vodách mírného pásma. Má krátké vakovité tělo s nezřetelně oddělenou hlavou. Na hlavě má velké oči, zobákovitá ústa a osm stejně dlouhých ramen s přísavkami. Maso chobotnice je třeba dobře naklepat a ze starších kusů vyžaduje dlouhou tepelnou úpravu. V prodeji je zmrazená, používá se maso z chapadel (kůže se musí stáhnout).

Mořští šneci - používají se zejména v asijské kuchyni, jeho maso je však tuhé a musí se velmi dlouho tepelně upravovat. Na mořské šneky často narazíte v zeleninových omáčkách, dobří jsou také s těstovinami.

Přílohy:
kalamáry2.jpg
kalamáry2.jpg [ 56.31 KiB | Zobrazeno 94 krát ]
sépie.jpg
sépie.jpg [ 32.27 KiB | Zobrazeno 1161 krát ]
chobotnice2.jpg
chobotnice2.jpg [ 7.74 KiB | Zobrazeno 1159 krát ]

Autor:  swist [ ned 03. dub 2011 10:22:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Česnekové krevety

400g loupaných krevet,
5 stroužků česneku,
1/2 dl bílého vína,
sůl, bílý pepř,
citron, olej

Oprané a osušené krevety orestujeme na pánvi. Přidáme na plátky nakrájený česnek, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a zalijeme bílým vínem, krátce podusíme.

Podáváme jako teplý předkrm s toastovým chlebem.

(Pozn. Místo česneku lze použít čerstvý zázvor...)

Autor:  swist [ ned 03. dub 2011 10:26:03 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Langusta v bílém víně, zapečená

1 langusta cca 1 kilogram,
1 sklenice bílého vína,
200 gramů mouky,
100 gramů másla,
1 lžíce oleje,
větvička rozmarýnu,
sůl, pepř

Langustu rozřízneme podélně, vytáhneme černou nit. Obě poloviny opláchneme, osušíme a poprášíme moukou. V pekáčku rozehřejeme máslo smíchané s olejem. Vložíme langustu, osolíme, opepříme čerstvě umletým pepřem a osmažíme ze všech stran. Přidáme k langustě rozmarýn, podlijeme bílým vínem a vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pečeme deset minut a ihned podáváme.

Autor:  swist [ ned 03. dub 2011 10:48:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Esterka1 píše:
boooooooooooooooooooože swiste,na co já tu lezla :noa: mrkali na mě všichni :hruza: :otricelo:

:haha: I já??? :mrkni:

Autor:  Esterka1 [ ned 03. dub 2011 18:50:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

swist píše:
Zajdi se podívat do receptů krok za krokem - tam je taky něco pro Tebe... :haha: :hihi:

vyhrožuješ,nevím jestli přijedu na Vysočinu :dummy: co když ti humři utečou a ty je nechytneš? :pcbum:

Stránka 9 z 10 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/