Omlázko.cz
http://forum.omlazko.cz/

Ryby a jiní vodní živočichové
http://forum.omlazko.cz/viewtopic.php?f=6&t=770
Stránka 6 z 10

Autor:  swist [ ned 26. pro 2010 13:21:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Carpaccio z tuňáka s kompotovanou dýní
Carpaccio di tonno e zucca „sciroppata“

Ingredience pro 4 osoby
320 g tuňáka nakrájeného na velmi tenké plátky
240 g oloupané dýně
40 g cukru
40 g oloupaného zázvorového kořene
bílý vinný ocet – citron – kopr – petrželka
olivový olej extravergine – sůl

Dýni pokrájejte na plátky široké cca 4 mm, přendejte je do dostatečně objemného hrnce a vařte je cca 3 minuty v sirupu, který jste si připravili z cukru, 4 lžic octa a 200 ml vody. Vypněte oheň a nechte dýni 10 minut odpočívat pod pokličkou. Potom ji dochuťte zázvorovou šťávou (tu získáte, když nastrouháte kořen zázvoru, nastrouhanou hmotu dáte do jemné gázy a vymačkáte), špetkou soli a nakonec zakapejte octem. Dýni umístěte na talíře, nahoru položte plátky tuňáka, dozdobte koprem a trochou petrželky a nakonec ji dochuťte olivovým olejem, několika kapkami citronové a zázvorové šťávy.

Přílohy:
carpaccio z tuňáka.jpg
carpaccio z tuňáka.jpg [ 13.64 KiB | Zobrazeno 727 krát ]

Autor:  swist [ ned 26. pro 2010 13:27:06 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Malé sépie, artyčoky a kaše z topinamburů
(Calamaretti, carcioř e pure di topinambur)

Ingredience pro 4 osoby
800 g oloupaných topinamburů
400 g malých sépií
120 g oloupaných brambor
8 artyčoků
2 citrony – strouhanka – estragon
olej na smažení – olivový olej extravergine – sůl

Rozkrájejte topinambury a brambory a uvařte je v osolené vodě s jedním celým citronem. Jakmile změknou, sceďte je a v utěrce vymačkejte tak, aby v nich nezůstala žádná voda. Rozšlehejte s trochou oleje a špetkou soli, ke konci přimíchejte několik lžic strouhanky, aby se kaše zahustila. Dobře očistěte artyčoky, zbavte je případného chmýří uvnitř plodu a nakrájejte na co nejslabší plátky (ideální je škrabka). Polovinu dejte do studené vody s citronem a zbytek usmažte dozlatova na oleji na smažení rozpáleném na cca 140 °C. Lupínky artyčoků pak nechte okapat a osušit na papírové utěrce. Vykuchané sépie rychle osmažte na pánvi s tenkou vrstvou oleje (cca 1 minutu). Nakonec je nechte okapat. Podávejte s přílohou kaše z topinamburů, s artyčokovými lupínky a se syrovými artyčoky, scezenými a ochucenými olejem, solí a citronem. Vše zakapejte olejem extravergine a posypte lístky estragonu.

Přílohy:
sépie artyčoky.jpg
sépie artyčoky.jpg [ 12.4 KiB | Zobrazeno 726 krát ]

Autor:  swist [ ned 26. pro 2010 13:30:37 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

„Tataráčky“ z lososa na chřestu
(„Tartare“ di salmone su asparagi intrecciati)

Ingredience pro 4 osoby
200 g čerstvého masa z lososa (použijte část blíž k ocasu)
8 větších stonků chřestu
1 citron – sezamová semínka
sezamový olej – cukr – olivový olej extravergine – sůl

Maso z lososa nakrájejte na velmi drobné kostičky, ochuťte ho trochou soli, špetkou cukru a marinujte přibližně jednu hodinu. Očistěte chřest – odřízněte hlavičky a rozpulte je, výhonky oloupejte škrabkou na brambory a poté nakrájejte na tenké proužky široké cca 2 mm. Ponořte je do vroucí vody a krátce povařte, jakmile budou al dente, slijte z nich vodu. Z chřestových proužků potom vytvořte 4 malá lůžka a přendejte je na 4 talířky. Na každé lůžko umístěte jednu porci tataráčku a vytvarujte ji pomocí libovolného tvořítka. Dozdobte půlkami chřestových hlaviček a těsně před podáváním tataráčky zakapejte citronovou zálivkou připravenou ze šťávy z poloviny citronu, kterou rozmixujete se 70 ml olivového oleje, 1 lžící sezamového oleje, ½ lžíce sezamových semínek a špetkou soli.

Přílohy:
Tatarák z lososa.jpg
Tatarák z lososa.jpg [ 12.88 KiB | Zobrazeno 725 krát ]

Autor:  swist [ ned 26. pro 2010 13:32:25 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Špízy s dozlatova smaženými rybími kuličkami
(SPIEDINI DI POLPETTINE DI PESCE)

Ingredience: pro 4 osoby
350 g bílého rybího masa – 200 g majonézy – 3 plátky toastového chleba či veky bez kůrky navlhčené mlékem – 2 vejce – jeden žloutek – hladká mouka – strouhanka – suché bílé víno – hořčice – tabasco – tymián – olej na smažení – sůl – pepř

Rybí maso vykostěte a rozmixujte se solí, pepřem, lístky tymiánu, namočeným a vyždímaným toastovým chlebem či vekou a žloutkem. Ze směsi vymodelujte 32 kuliček velikosti lískového oříšku a obalte je v mouce. Předtím, než je obalíte v trojobalu, z nich oklepejte přebytečnou mouku. Připravte si omáčku z 200 g majonézy, žloutku, dvou lžic hořčice, dvou lžic vína, soli, pepře a několik kapek tabasca – všechny ingredience důkladně promíchejte. Na jehlu napíchněte vždy čtyři kuličky a osmažte je dozlatova na dostatečném množství rozpáleného oleje. Osmažené kuličky nechte okapat na kuchyňském papíře a podávejte je se studenou omáčkou.

Autor:  swist [ ned 26. pro 2010 13:35:20 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Řezy s dýní a marinovanými sardelkami
(Millefoglie alla zucca con alici marinate)

Ingredience pro 6 osob
600 g oloupané dýně
250 g listového těsta
12 marinovaných sardelek
přírodní cukr – kopr – olivový olej extravergine – sůl

Listové těsto vyválejte na dva obdélníky dlouhé 27 cm a široké 11 cm. Umístěte je na plech vyložený papírem na pečení, propíchejte a poprašte přírodním cukrem. Těsto je dobré zatížit (dalším plechem, mřížkou apod.), aby příliš nenabylo na objemu. Dejte péct do trouby na 180 °C cca na 20 minut. Dýni nakrájejte na kousky, uvařte ji, rozmixujte a získanou náplň ochuťte olivovým olejem extravergine a osolte. Polovinou náplně potřete jeden z obdélníků z listového těsta, navrch položte 6 sardelek a přikryjte druhým obdélníkem. Na něj rozetřete zbylou náplň, přidejte dalších 6 sardelek a ozdobte snítky kopru.

Přílohy:
dýně a sardelky.jpg
dýně a sardelky.jpg [ 13.56 KiB | Zobrazeno 721 krát ]

Autor:  dalphine999 [ pon 27. pro 2010 0:37:02 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

ale kuš lidi takový chutě...musím sem víc zabrousit a zkoušet s rybkama experimentovat

Autor:  swist [ ned 20. bře 2011 15:30:19 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Garnáti na sherry

ingredience pro 4 osoby:
500g velkých garnátů
1 oloupaná hlavička česneku
4 červené chillipapričky (opatrně - dle chuti)
1lž čerstvé majoránky (1/4lž sušené)
1/2lž fenyklu
6pl suchého scherry
220g žluté a červené papriky
1 jarní cibulka
15g másla/oliv. olej, sůl, pepř

V hrnci povaříme 1l vody s česnekem, chillipapričkami, majoránkou, fenyklem po dobu 30 min na mírném ohni. Přecedíme, vyjmeme pevné části a zprudka povaříme 5 - 10 min. Když zbyde cca 35cl, přilejeme scherry a přidáme garnáty. Garnáty vaříme dokud "nezprůsvitní" a potom je vyjmeme
Zbytek vaříme dokud nezbydou 2-3pl., pak přidáme papriku nakrájenou na nudličky, zmírníme oheň a 2min podusíme. Vyloupáme garnáty, ale neoddělujeme hlavu a ocasní třepení a vrátíme je do hrnce, přidáme jarní cibulku a máslo a smažíme cca 2min.

Podáváme s rýží, nebo zastudena jako předkrm (pak místo másla použijeme olej). Můžeme i pro zjednodušení použít vařené garnáty. :mrkni:

Přílohy:
fujky.jpg
fujky.jpg [ 212.58 KiB | Zobrazeno 67 krát ]

Autor:  Esterka1 [ ned 20. bře 2011 16:43:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

swist píše:
Esterka1 píše:
Pane bože,pro co jsem tu lezla!!!!!!!!!!! :noa: :hruza:

Co kde lezlo??? :mrkni:

Jáááááááááááááá lezla!!!!!!!!!! A semmmmmmmmmmmmmmmmm a mrklo to na měěěěěěěěěěěěěěě :aaaa: :aaaa:

Autor:  swist [ ned 20. bře 2011 16:52:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

Esterka1 píše:
mrklo to na měěěěěěěěěěěěěěě :aaaa: :aaaa:

Fakt joo??? :hypnoza: Ale přede mnou to na talíři neutíkalo... :music:

Autor:  Esterka1 [ ned 20. bře 2011 17:40:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Ryby a jiní vodní živočichové

swist píše:
Esterka1 píše:
mrklo to na měěěěěěěěěěěěěěě :aaaa: :aaaa:

Fakt joo??? :hypnoza: Ale přede mnou to na talíři neutíkalo... :music:

Buď rád,nemusels to hohit :Bleble:

Stránka 6 z 10 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/