Špagety se slávkami2 lžíce másla
1 ks cibule
1 kg slávek
2 lžičky kukuřičného škrobu
150 ml bílého vína
450 g špaget
1/2 ks citronu
300 ml smetana ke šlehání
1 ks žloutek
1 špetka šafránu
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce petrželky
1 lžíce sojové/ústřicové omáčky
sůl, pepř,
Slávky pečlivě vydrhneme pod studenou tekoucí vodou a zbavíme byssových vláken. Ty, které nejsou zcela uzavřené, před vařením odstraníme. (Platí jen u zcela čerstvých - po pár hodinách na suchu se slávky otevřou samy.) Slávky dáme spolu s cibulí do hrnce, podlijeme vínem, přikryjeme pokličkou a zahříváme na středním ohni. Hrncem občas potřeseme. Slávky se po několika minutách otevřou.
Hrnec odstavíme, tekutinu slijeme a odložíme k dalšímu použití. Slávky, které se neotevřely, nepoužijeme. Několik slávek odložíme na ozdobu, ostatní vyloupeme.
Tekutinu,ve které se vařily slávky, přivedeme k varu a svaříme na polovinu.
Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a 2 minuty na něm opékáme na plátky pokrájený česnek dozlatova. Vmícháme kukuřičný škrob a ještě minutu za stálého míchání zahříváme. Postupně vmícháme tekutinu, ve které se vařily slávky, a smetanu. Přidáme šafrán, osolíme a opepříme, přidáme sojovku a vaříme na mírném ohni 2-3 minuty do zhoustnutí.
Do omáčky vmícháme žloutek, citronovou šťávu a vyloupané slávky. Omáčka se však nesmí vařit.
Uvařené špagety vmícháme na pánvi do omáčky, vytvoříme jimi na talířích "hnízda" a dozdobíme nevyloupanými slávkami.
Dobrou chuť!