Omlázko.cz
http://forum.omlazko.cz/

Polévky
http://forum.omlazko.cz/viewtopic.php?f=6&t=748
Stránka 9 z 11

Autor:  swist [ ned 26. pro 2010 15:00:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Polévky

amor píše:
3/porce syr(Quesito)

K jakému našemu sýru se dá přirovnat? :hmdik"

Autor:  Mikyska [ sob 20. srp 2011 18:47:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Polévky

koprovce u nás říkáme kulajda, přidáváme tam ještě houby a zelené fazolkové lusky, máme to tak rádi. Staročesky to bylo asi "kyselo" ne? Jo a my bez vajíčka, to dáváme do koprové omáčky a natvrdo :yes:

Autor:  suru [ pon 12. zář 2011 7:47:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: Polévky

Mexická polévka:
1 brambor
1 cibule
1 plech. loupaných rajčat
1 plech. kukuřice
1 plech. červených fazolí
slepičí vývar
chilli
sůl
pepř
zakys. smetana

Osmažíme na oleji cibulku a přidáme na kostičky nakrájený brambor, zajijeme vývarem.
Povařime. Uvařené rozmixujeme a přidáme loup. rajčata, scezenou kukuřici a fazole.
Provaříme, okořeníme.Podáváme s lžičkou zakys. smetany.

Autor:  swist [ úte 15. led 2013 20:03:24 ]
Předmět příspěvku:  Re: Polévky

Kroupová polévka s dýní a fazolemi
(Minestra di orzo perlato con zucca e fagioli)

250g konzervovaných fazolí
200g ječných krup (kernotto)
120g oloupané dýně
60g parmské šunky
cibule, parmazán
0,5 litru zeleninového vývaru
bílé víno, petrželová nať, máslo
olivový olej, sůl, pepř

Najemno posekanou cibuli orestujte do sklovata a pak přidejte najemno pokrájenou parmskou šunkou, dýni a povařte. Přidejte kroupy a za stálého míchání orestujte. Zalijte sklenkou vína a nechte jej zredukovat. Přilijte horký vývar a podušte pod pokličkou. V případě potřeby můžeme přilít horkou vodu - polévka však má být hustá. Pod pokličkou vaříme, dokud nezačnou kroupy měknout (10 - 20 minut) a pak přidáme propláchnuté fazole. Přidejte hrstku parmazánu a plátek másla. Je li třeba dosolte mořskou solí a přidejte nasekanou petrželku.

Dobrou chuť! :mrkni:

Přílohy:
P1013606.jpg
P1013606.jpg [ 218.65 KiB | Zobrazeno 99 krát ]

Autor:  swist [ pon 21. led 2013 11:56:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: Polévky

Cibulačka
(zuppa di cipolle)

800g žluté/bílé cibule
60g špaldové mouky
3 krajíce staršího chleba
2 bobkové listy,
4 lžíce kvalitního oliv. oleje extravirgine
1 litr zeleninového vývaru
1 mozarella, 2 stroužky česneku

Cibuli oloupeme a ponoříme do vody, aby ztratila štiplavost. Po pár minutách ji přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Orestujeme ji zprudka na oleji, pak snížíme plamen, přidáme bobkový list a necháme ji dusit.

Mezitím na malé silnostěnné pánvi opražíme za stálého míchání mouku "dohněda". Zlatavou moukou za stálého míchání, aby se neutvořili žmolky, poprášíme cibuli. Nakonec vše zalijeme horkým vývarem a vaříme pod pokličkou cca hodinu. Nakonec přidáme prolisované 2 stroužky česneku a ještě lehce povaříme.

Mezitím si nastrouháme mozarellu a opečeme chleba - zde se způsoby servírování liší. Jedna verze je, že na dno servírovacích misek položíme opečený chleba, na který nalijeme polévku, posypeme sýrem a zapečeme. Druhá verze, kterou jsem zvolil já, je že na dno servírovacích misek nasypeme sýr, zalijeme horkou polévkou, trochu zamícháme a poklademe krutony (opečený chleba pomazaný směsí oleje, česneku a parmazánu).

Dobrou chuť! :cool:

Přílohy:
Cibulačka.jpg
Cibulačka.jpg [ 256.87 KiB | Zobrazeno 92 krát ]

Autor:  budulinkova [ pon 21. led 2013 18:17:13 ]
Předmět příspěvku:  Re: Polévky

Nemáte dobrý recept na špenátovou krémovou? To jsem se zase jednou zeptala dcery, co by si dala v sobotu k obědu, až k nám přijede :vzdavam se:

Autor:  swist [ pon 21. led 2013 19:08:26 ]
Předmět příspěvku:  Re: Polévky

No pokud nebude vadit její italský původ... :haha:

Autor:  budulinkova [ pon 21. led 2013 19:30:28 ]
Předmět příspěvku:  Re: Polévky

původ neřeším, potřebuju špenátovou krémovou a kde se ten špenát narodil je mě šumák :chichich:

Autor:  swist [ pon 21. led 2013 19:40:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: Polévky

Hedvábná špenátová polévka s těstovinami fusili
(vellutata di spinaci con fusili)

500ml mléka
250g mladého špenátu (350g mraženého)
50g špaldové mouky
30g másla, 3 šalotky
2 malé bobkové listy
1/2 litru silného zeleninového vývaru (2 kostky)
olivový olej extravirgine, sůl
2 stroužky česneku

Oloupejte a nasekejte šalotku a orestujte na trošce oleje s bobkovými listy. Přidejte máslo, mouku a připravte světlou jíšku. Odstraňte bobkové listy, přidejte opraný špenát, snižte plamen a krátce restujte. Rozřeďte základ 1/2 l mléka a 1/2 l vývaru, necháme několik minut vařit. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixerem a dochutíme.

Přidáme těstoviny a ještě chvilku povaříme.

Dobrou chuť! :mejdan:

(Já jsem polévku nakonec nemixoval, ale jen nasekal špenát.)

Přílohy:
penátová polévka.jpg
penátová polévka.jpg [ 229.38 KiB | Zobrazeno 84 krát ]

Autor:  swist [ pon 21. led 2013 20:39:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Polévky

Poznámka: Fusili jsou takové vrtulky z bramborového těsta - lze nahradit např špeclemi, nebo kapáním. :mrkni:

Stránka 9 z 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/