Omlázko.cz http://forum.omlazko.cz/ |
|
Polévky http://forum.omlazko.cz/viewtopic.php?f=6&t=748 |
Stránka 9 z 11 |
Autor: | swist [ ned 26. pro 2010 15:00:17 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Polévky |
amor píše: 3/porce syr(Quesito) K jakému našemu sýru se dá přirovnat? |
Autor: | Mikyska [ sob 20. srp 2011 18:47:32 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Polévky |
koprovce u nás říkáme kulajda, přidáváme tam ještě houby a zelené fazolkové lusky, máme to tak rádi. Staročesky to bylo asi "kyselo" ne? Jo a my bez vajíčka, to dáváme do koprové omáčky a natvrdo |
Autor: | suru [ pon 12. zář 2011 7:47:30 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Polévky |
Mexická polévka: 1 brambor 1 cibule 1 plech. loupaných rajčat 1 plech. kukuřice 1 plech. červených fazolí slepičí vývar chilli sůl pepř zakys. smetana Osmažíme na oleji cibulku a přidáme na kostičky nakrájený brambor, zajijeme vývarem. Povařime. Uvařené rozmixujeme a přidáme loup. rajčata, scezenou kukuřici a fazole. Provaříme, okořeníme.Podáváme s lžičkou zakys. smetany. |
Autor: | swist [ pon 21. led 2013 11:56:46 ] | ||
Předmět příspěvku: | Re: Polévky | ||
Cibulačka (zuppa di cipolle) 800g žluté/bílé cibule 60g špaldové mouky 3 krajíce staršího chleba 2 bobkové listy, 4 lžíce kvalitního oliv. oleje extravirgine 1 litr zeleninového vývaru 1 mozarella, 2 stroužky česneku Cibuli oloupeme a ponoříme do vody, aby ztratila štiplavost. Po pár minutách ji přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Orestujeme ji zprudka na oleji, pak snížíme plamen, přidáme bobkový list a necháme ji dusit. Mezitím na malé silnostěnné pánvi opražíme za stálého míchání mouku "dohněda". Zlatavou moukou za stálého míchání, aby se neutvořili žmolky, poprášíme cibuli. Nakonec vše zalijeme horkým vývarem a vaříme pod pokličkou cca hodinu. Nakonec přidáme prolisované 2 stroužky česneku a ještě lehce povaříme. Mezitím si nastrouháme mozarellu a opečeme chleba - zde se způsoby servírování liší. Jedna verze je, že na dno servírovacích misek položíme opečený chleba, na který nalijeme polévku, posypeme sýrem a zapečeme. Druhá verze, kterou jsem zvolil já, je že na dno servírovacích misek nasypeme sýr, zalijeme horkou polévkou, trochu zamícháme a poklademe krutony (opečený chleba pomazaný směsí oleje, česneku a parmazánu). Dobrou chuť!
|
Autor: | budulinkova [ pon 21. led 2013 18:17:13 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Polévky |
Nemáte dobrý recept na špenátovou krémovou? To jsem se zase jednou zeptala dcery, co by si dala v sobotu k obědu, až k nám přijede |
Autor: | swist [ pon 21. led 2013 19:08:26 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Polévky |
No pokud nebude vadit její italský původ... |
Autor: | budulinkova [ pon 21. led 2013 19:30:28 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Polévky |
původ neřeším, potřebuju špenátovou krémovou a kde se ten špenát narodil je mě šumák |
Autor: | swist [ pon 21. led 2013 19:40:23 ] | ||
Předmět příspěvku: | Re: Polévky | ||
Hedvábná špenátová polévka s těstovinami fusili (vellutata di spinaci con fusili) 500ml mléka 250g mladého špenátu (350g mraženého) 50g špaldové mouky 30g másla, 3 šalotky 2 malé bobkové listy 1/2 litru silného zeleninového vývaru (2 kostky) olivový olej extravirgine, sůl 2 stroužky česneku Oloupejte a nasekejte šalotku a orestujte na trošce oleje s bobkovými listy. Přidejte máslo, mouku a připravte světlou jíšku. Odstraňte bobkové listy, přidejte opraný špenát, snižte plamen a krátce restujte. Rozřeďte základ 1/2 l mléka a 1/2 l vývaru, necháme několik minut vařit. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixerem a dochutíme. Přidáme těstoviny a ještě chvilku povaříme. Dobrou chuť! (Já jsem polévku nakonec nemixoval, ale jen nasekal špenát.)
|
Autor: | swist [ pon 21. led 2013 20:39:01 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Polévky |
Poznámka: Fusili jsou takové vrtulky z bramborového těsta - lze nahradit např špeclemi, nebo kapáním. |
Stránka 9 z 11 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |