Chřestová krémová polévka800 g chřestu, 1 l vody, sůl, cukr, 1 l slepičího vývaru, 80 g hladké mouky, 80 g másla, 2 žloutky, 6 lžic zakysané smetany, sůl, muškátový oříšek.
Chřest uvaříme ve vodě, vyndáme, nakrájíme na kousky. Jíšku z másla a mouky zalijeme vývarem z chřestu a slepičím vývarem, povaříme. Žloutky smícháme se smetanou a společně s chřestem přidáme do polévky. Dochutíme solí a muškátovým oříškem.
Jemná chřestová polévka 500 g chřestu, 1 l vody, sůl, cukr, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce zakysané smetany.
Oloupaný chřest uvaříme ve vodě se solí a cukrem, vyndáme a nakrájíme na kousky. Vývar zahustíme jíškou z másla a mouky, povaříme, zjemníme smetanou, přidáme nakrájený chřest.
Chřestová polévka s řeřichou500 g zeleného chřestu, 1/2 l vody, sůl, cukr, 2 lžíce másla, l a ½ lžíce hladké mouky, 125 ml mléka, 200 g ušlehané smetany, hrst řeřichy.
Chřest uvaříme podle základního receptu v ½ litru vody se solí, cukrem a máslem. Uvařený chřest vyndáme, pokrájíme na kousky a vložíme do polévkové mísy. Vývar zahustíme moukou rozmíchanou v mléku, krátce povaříme. Hotovou polévku nalejeme do polévkové mísy na chřest, přidáme ušlehanou smetanu a ozdobíme nakrájenou řeřichou. Podáváme vařící.
Chřestová polévka se sýrem200 g uvařeného chřestu, 1,3 l kuřecího vývaru, sůl, 160 g taveného sýra, petrželová nať.
Chřest krátce povaříme v kuřecím vývaru. Do polévkové mísy vložíme na kousky nakrájený sýr a zalijeme vařícím vývarem s chřestem. Ozdobíme petrželovou natí a podle chuti osolíme. Podáváme vařící.
(Nevařil jsem - ale budu a potom poreferuju...
)