Cibulačka(zuppa di cipolle)
800g žluté/bílé cibule
60g špaldové mouky
3 krajíce staršího chleba
2 bobkové listy,
4 lžíce kvalitního oliv. oleje extravirgine
1 litr zeleninového vývaru
1 mozarella, 2 stroužky česneku
Cibuli oloupeme a ponoříme do vody, aby ztratila štiplavost. Po pár minutách ji přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Orestujeme ji zprudka na oleji, pak snížíme plamen, přidáme bobkový list a necháme ji dusit.
Mezitím na malé silnostěnné pánvi opražíme za stálého míchání mouku "dohněda". Zlatavou moukou za stálého míchání, aby se neutvořili žmolky, poprášíme cibuli. Nakonec vše zalijeme horkým vývarem a vaříme pod pokličkou cca hodinu. Nakonec přidáme prolisované 2 stroužky česneku a ještě lehce povaříme.
Mezitím si nastrouháme mozarellu a opečeme chleba - zde se způsoby servírování liší. Jedna verze je, že na dno servírovacích misek položíme opečený chleba, na který nalijeme polévku, posypeme sýrem a zapečeme. Druhá verze, kterou jsem zvolil já, je že na dno servírovacích misek nasypeme sýr, zalijeme horkou polévkou, trochu zamícháme a poklademe krutony (opečený chleba pomazaný směsí oleje, česneku a parmazánu).
Dobrou chuť!