Krémová polévka z lososových pstruhů
Vývar: kosti a odřezky z lososa (můžete použít i hlavu) 1,2 kg menší mrkve 2 ks cibule 1 ks rajčata 2 ks česnek 4 stroužky celý černý pepř 5 kuliček studená voda 2 litry bobkový list 1 ks sůl
Polévka: mrkev 1 ks menší cibule 1 ks větší brambory 3 ks česnek 2 stroužky pórek 1 malý kousek odřezky z lososa 500 g smetana ke šlehání (33 % tuku) 150 ml čerstvá citronová šťáva máslo 2 lžíce rostlinný olej 1 lžíce
Kosti a odřezky ryby dejte do hrnce, zalijte asi 1,5 l vody a přiveďte k varu. Teplotu ihned snižte na minimum. Přidejte rozkrojené a na suché pánvi opečené stroužky česneku a půlky cibule, rajčata, orestovanou mrkev, zbytek vody, pepř, špetku soli a bobkový list. Při nízké teplotě vývar táhněte asi 90 minut, poté odstraňte bobkový list a zbytek vývaru pořádně rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné síto.
V hrnci rozehřejte olej a máslo. Přidejte na kousky nakrájenou mrkev a restujte ji při vyšší teplotě asi 5 minut. Poté přidejte na kostičky nasekanou cibuli a pórek, pokračujte další 3 minuty v restování. Přihoďte plátky česneku, oloupané a na kostičky pokrájené brambory a kousky lososa (pár si jich nechte stranou). Restujte ještě asi 2 minuty, poté přilijte vývar, přiveďte vše k varu a polévku vařte ještě asi 20 minut. Nakonec vše pořádně rozmixujte, zjemněte smetanou a dochuťte solí pepřem a citronovou šťávou.
Zbylé kousky lososa krátce opečte na troše oleje a přidejte je do jednotlivých porcí polévky. Dozdobit je můžete i nasekanou petrželkou a lžící smetany.
Přílohy: |
2017-09-16-3129.jpg [ 762.24 KiB | Zobrazeno 90 krát ]
|
|