Kaldoun
Kuřecí, husí nebo kachní drůbky nebo polovinu slepice,.... mrkev, celer, petržel, růžičková kapusta...nebo mraženou zelinku podle toho co máme rádi, celá cibule, stroužek česneku vcelku (čistí vývar), podravka, hovězí bujón, sůl polévkové bylinky - koření, muškátový oříšek, jíška z másla a hl. mouky (ne kupovaná) Na knedlíčky: strouhanka, máslo, vejce, petrželka, muškátový květ, sůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso dáme vařit do studené vody se zeleninou, podravkou, masoxem, pokup vařime slepici, zeleninu dávám až později, kdy je slepice téměř měkká. Když je maso měkké, vybereme maso i zeleninu, pokrájíme a vrátíme zpět do vývaru. Zahustíme máslovou jíškou a přidáme udělané knedlíčky. Povaříme, dochutíme podravkou, muškátovým oříškem (jen trochu) a na závěr přidáme posekanou zelenou perželku. Knedlíčky: vajíčko, máslo, strouhanku, muškát. oříšek a zelenou petželku smícháme v misce, vytvarujem do kuliček a zavaříme do polévky.
|