Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí podle swisteTěsto:
hladká mouka 250 g
máslo 125 g
ledová voda 50 ml
sůl 1 zarovnaná lžička
Náplň:
velká cibule 3–4 ks
slanina 120 g
gorgonzola 150 g
sušené kvítky levandule 2 lžičky
vejce 2–3 ks, podle velikosti
smetana na šlehání 125 ml
kousek másla + na vymazání formy
Nejprve připravte těsto. Mouku s máslem zpracujte až do konzistence drobenky. Osolte, vlijte vodu a rychle zpracujte v hladké těsto. S křehkým těstem se musí pracovat opravdu rychle, aby máslo nezačalo příliš měknout. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice. Po hodině ho vyjměte. Zapněte troubu na 190 °C.
Těsto vyválejte do kruhu o něco většího, než je vaše koláčová forma. Formu můžete vymazat a vysypat, ale není to nutné, v těstě je tuku dost. Těstem vyložte formu včetně okrajů, dno quiche propíchejte vidličkou.
Vložte do trouby a pečte 10 minut. Vyjměte.
Během pečení korpusu připravte směs na náplň. Nejprve orestujte na suché pánvi slaninu, tu vyjměte. Na pánev vložte kousek másla, cibule nakrájené na měsíčky a restujte na nižší teplotě dozlatova. Nakonec přidejte polovinu obrané levandule.
Do mísy vyklepněte vejce, přidejte smetanu a většinu gorgonzoly pokrájené na kousky, osolte, promíchejte a vlijte do pánve k orestované cibuli a přidejte většinu slaniny. Vypněte vařič, chvilku míchejte a nakonec vlijte na korpus. Na povrch rozdělte zbylé kousky gorgonzoly, zbytek slaniny a levandulových kvítků.
Vložte do trouby, snižte teplotu na 175 °C, pečte 20–30 minut, dokud směs neztuhne a povrch se neopeče. Před servírováním nechte quiche chvilku zchladnout, bude se lépe krájet.