Změnit velikost textu

Pravidla fóra


Moderátorem fóra je SWIST :)



Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 2 z 2   [ Příspěvků: 17 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zapékaná jídla
PříspěvekNapsal: pát 07. črc 2017 20:20:59 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí podle swiste

Těsto:
hladká mouka 250 g
máslo 125 g
ledová voda 50 ml
sůl 1 zarovnaná lžička

Náplň:
velká cibule 3–4 ks
slanina 120 g
gorgonzola 150 g
sušené kvítky levandule 2 lžičky
vejce 2–3 ks, podle velikosti
smetana na šlehání 125 ml
kousek másla + na vymazání formy

Nejprve připravte těsto. Mouku s máslem zpracujte až do konzistence drobenky. Osolte, vlijte vodu a rychle zpracujte v hladké těsto. S křehkým těstem se musí pracovat opravdu rychle, aby máslo nezačalo příliš měknout. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice. Po hodině ho vyjměte. Zapněte troubu na 190 °C.

Těsto vyválejte do kruhu o něco většího, než je vaše koláčová forma. Formu můžete vymazat a vysypat, ale není to nutné, v těstě je tuku dost. Těstem vyložte formu včetně okrajů, dno quiche propíchejte vidličkou.

Vložte do trouby a pečte 10 minut. Vyjměte.

Během pečení korpusu připravte směs na náplň. Nejprve orestujte na suché pánvi slaninu, tu vyjměte. Na pánev vložte kousek másla, cibule nakrájené na měsíčky a restujte na nižší teplotě dozlatova. Nakonec přidejte polovinu obrané levandule.

Do mísy vyklepněte vejce, přidejte smetanu a většinu gorgonzoly pokrájené na kousky, osolte, promíchejte a vlijte do pánve k orestované cibuli a přidejte většinu slaniny. Vypněte vařič, chvilku míchejte a nakonec vlijte na korpus. Na povrch rozdělte zbylé kousky gorgonzoly, zbytek slaniny a levandulových kvítků.

Vložte do trouby, snižte teplotu na 175 °C, pečte 20–30 minut, dokud směs neztuhne a povrch se neopeče. Před servírováním nechte quiche chvilku zchladnout, bude se lépe krájet. :tyty:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapékaná jídla
PříspěvekNapsal: pát 14. črc 2017 19:38:53 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Pečené rozmáčklé brambory s parmazánem
Doba přípravy 1,5 hodiny

Tento recept bez bázně aspiruje na čestné místo ve vaší osobní kuchařce. Takto připravené brambory jsou jednoduše neodolatelné. Skvělé jako příloha k masu nebo rybě, ale obstojí i samostatně jako chuťovka.

Ideální směs koření na brambory obsahuje sůl, pepř, sušený česnek a bylinky, jako je šalvěj, rozmarýn, tymián a bobkový list. Pokud nemáte po ruce sušenou směs, klidně použijte čerstvé bylinky a česnek. Troška chilli zase dodá říz...

menší nové brambory 700 g
dobrý olivový olej 1/4 hrnku
oblíbená směs koření s bylinkami
čerstvě nastrouhaný parmazán 30 g

Dejte předehřívat troubu na 190–200 ˚C.

Brambory ve slupce očistěte, ale neloupejte a vařte v osolené vodě asi 15–20 minut. Vodu slijte a brambory nechte minutu až dvě oschnout.

Plech na pečení potřete olivovým olejem a pokropte jím i brambory. Kovovou obracečkou každou bramboru jemně rozmáčkněte na placku (opatrně, aby se nerozpadla). Placičky pokropte olivovým olejem a posypejte kořenicí směsí.

Pečte v troubě asi 40 minut, až budou brambory zlatavé a křupavé na okrajích. Placičky obraťte, pokapejte dalším olejem a posypte kořením. Pečte dalších asi 20 minut.

Plech vyndejte z trouby, brambory zasypte nastrouhaným parmazánem a vraťte asi na 2 minuty do trouby, aby se sýr rozpustil. Podávejte horké.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapékaná jídla
PříspěvekNapsal: stř 19. črc 2017 22:38:04 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Cuketová pizza s vejcem

Základ:
velké cukety 2 ks
nastrouhaná mozzarella 60 g
hladká mouka 50 g
česnek jemně nasekaný 1 stroužek
sušené oregano 1 lžička
vejce, rozšlehané 1 ks

Náplň:
rajčatová omáčka 2 lžíce
chřest, rozkrojený a nakrájený na kousky 3 stonky
cherry rajčata, nakrájená 6 ks
olivový olej 1 lžíce
vejce 2 ks
nastrouhaný parmazán 2 lžíce
čerstvé bylinky podle chuti
sůl, pepř

Troubu předehřejte na nejvyšší teplotu a vložte do ní pizza kámen nebo plech. Cuketu nakrájejte na spiralizéru nebo škrabkou na zeleninu na tenké dlouhé plátky. Ve velké míse promíchejte cuketu s 1 lžičkou soli a nechte 15 minut stát. pak z ní v utěrce vymačkejte všechnu vodu.

Cuketu pak promíchejte se sýrem, moukou, česnekem, bylinkami, vejcem a trochou soli. Směs přesuňte na kus papíru na pečení a vytvarujte z ní placku asi 25 cm v průměru a vymačkejte vyšší okraje. Na papíru přesuňte do trouby na pizza kámen nebo na plech a pečte 8 až 10 minut (12min MW na grips), až placka začne hnědnout. Vyndejte ji z trouby.

Na placku navršte kousky rajčat a chřestu promíchané s olejem, osolte a opepřete. Teplotu trouby snižte na 200 °C, pizzu vraťte do trouby a pečte ještě 8 minut (6min MW na grips). Pak ji opět opatrně vyndejte, navrch rozklepněte vejce, posypte parmazánem a dejte ještě na 3 až 4 minuty do trouby (3min MW na grisp), aby vejce ztuhla. Nakonec posypte zbylým parmazánem a bylinkami a podávejte. :victory:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapékaná jídla
PříspěvekNapsal: ned 23. črc 2017 12:33:54 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Špekáčky na černém pivu se slaninou

Není nad dobrý, kvalitní a voňavý špekáček. Ještě než bude ideální počasí na večerní táborák, zkuste tento recept. Pokud navíc použijete uvedenou chilli papričku, rozhodně nebudete litovat!

Nechci Babicovatět, ale když nemáte černé pivo, použijte portské, nebo scherry... :hihi:

kvalitní špekáčky 5 ks
malá červená cibule 1 ks
malá světlá cibule 1 ks
česnek 1 stroužek
chilli paprička (volitelné) 1 ks
anglická slanina 100 g
hořčice
malá plechovka sekaných rajčat 1/2 plechovky
černé pivo cca 250 ml

Špekáčky podélně rozřízněte a řez vymažte hořčicí.

Každý špekáček naplňte na měsíčky nakrájenou cibulí a na plátky nakrájeným česnekem.

Přidejte anglickou slaninu a buřty vyskládejte do pekáče nebo zapékací mísy.

Špekáčky zalijte sekanými rajčaty, černým pivem a vše posypejte nakrájenou chilli papričkou.

Dejte péct na 180 °C zakryté alobalem na cca 15 minut, následně pak bez alobalu na dalších 10 minut. Podávejte s čerstvým chlebem.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapékaná jídla
PříspěvekNapsal: úte 19. zář 2017 16:47:44 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Melanzane alla parmigiana (Lilek a la parmigiana)

2 lilky
1 cibule
1 svazek bazalky
400 g mozzarelly
4 naběračky rajčatového protlaku
strouhaný parmazán
mouka na obalení
arašídový olej na smažení
špetka cukru
olej extra virgin
sůl

Lilek nakrájíme na kolečka, nasolíme a necháme chvilku stranou. 
V hrnci na olivovém oleji osmažíme cibulku nakrájenou na jemno, přidáme rajčatový protlak, špetku cukru a soli. Necháme prohřát 
a stáhneme z ohně. Z lilků otřeme vodu, obalíme je lehce v mouce 
a osmažíme na arašídovém oleji. Do gratinovací misky začneme skládat jednotlivé vrstvy – rajčatový protlak, plátky lilku, plátky mozzarelly, posypeme strouhaným parmazánem. Takto vytvoříme 3-4 vrstvy, poslední vrstvou bude rajčatový protlak, který bohatě posypeme parmazánem. Pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 20 minut.

(Pozn. Lilek můžeme před obalením potřít česnekem.)


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapékaná jídla
PříspěvekNapsal: úte 19. zář 2017 16:51:42 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Zapečený fenykl

olej 1 lžíce
máslo 1 lžíce + na vymazání pekáče
fenyklové bulvy 4 ks
smetana ke šlehání 100 ml
žloutek 2 ks
nastrouhaný tvrdý sýr 50 g
sůl
čerstvě namletý pepř
pečivo k podávání

Ve velké pánvi zahřejte olej s máslem. Přidejte fenykly nakrájené na dílky a osmahněte je. Podlijte trochou horké vody, osolte, opepřete čerstvě namletým pepřem a asi 5 minut duste.

Fenykly pak přendejte do máslem vymazané zapékací misky a přelijte je rozšlehanou směsí smetany, žloutků a sýra.

Na povrch rozložte malé kousky másla a prudce zapečte v troubě rozpálené na 200 stupňů. Posypte nasekanými jemnými lístečky fenyklu. Podávejte s pečivem.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapékaná jídla
PříspěvekNapsal: sob 16. bře 2019 12:52:57 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Pastýřský koláč – Shepherd´s pie

SUROVINY (4 PORCE)
olivový olej 1 lžíce
cibule 1 ks
mrkev 1 ks
řapíkatý celer 2 řapíky
řajčatový protlak 1 lžíce
mlěté hovězí maso 500 g
sůl a čerstvě namletý pepř
hladká mouka 2 lžíce
hovězí vývar 500 ml
bobkový list 1 ks
velké brambory 4 ks
mléko 125 ml
máslo 1 lžíce

POSTUP
Předehřejte troubu na 200 °C. Oloupanou cibuli, mrkev a celer nakrájejte nadrobno. Na větší pánvi rozehřejte olej. Cibuli nechte zesklovatět, přidejte mrkev a celer a restujte 5 minut. Přidejte mleté maso, pořádně rozmíchejte a restujte dalších 5 minut.

Přisypte mouku a nechte 2 minuty, dokud se směs nespojí. Přilijte vývar, rajčatový protlak, promíchejte a přidejte bobkový list. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte zhruba 30 minut vařit, dokud směs nezhoustne. Osolte a opepřete.

Mezitím oloupejte a uvařte brambory. Slijte a rozmačkejte. Přilijte teplé mléko, přidejte máslo, osolte a opepřete a promíchejte.

Do menšího pekáčku (cca 2 l) dejte masovou směs a navrch rozmačkané brambory a pomocí lžíce rozprostřete po celé ploše pekáčku. Dejte na 20 minut zapéct a podávejte.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 2 z 2   [ Příspěvků: 17 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
TOPlist

Český překlad – phpBB.cz