hmmm, stejně se nudím, tak tu hlavu vydržím
.
Cukr - bílý vyloučit, nahradit hnědým, třtinovým, medem, javorovým sirupem, bylinkou Stévií - lístky přidat do jídla
Umělá sladidla rovná se hnus, chemie, light výrobky to samé
Tuky jsou nezbytné -rostlinné i živočišné v poměru 3:1 , oříšky (ne pražené), za studena lisované oleje, rybí tuk, máslo velmi málo(má hodně cholesterolu), margarín prý je dnes už kvalitní (koukat na etiketu a vybírat takové, co mají více nenasycených mastných kyselin než nasycených a méně než 1% trans mastných kyselin, dále by měly být tvořeny rostlinným olejem, vodou, emulgátory, antioxidanty a popř. přirozenými barvivy, když tam bude něco dalšího, tak nebrat
(s vyšším obsahem soli a konzervanty)
Oleje - je dobré střídat olivový slunečnicový a řepkový, každý má něco dobrého. Tepelnou úpravou se ničí nenasycené mastné kyseliny, proto na teplou kuchyni stačí oleje z druhého lisování - ne tak drahé.
Solit - málo, to je jasné, přebytek soli způsobuje přetěžování organismu, zadržování tekutin, zátěž ledvin, nárůst krevního tlaku, otoky
Ochucovadla- ano rajský protlak, sojovka v malém množství, worchester, hořčice , moc ne kečup - má hodně škrobu a cukru
Majonéza- lžička klíďo (ne light!), tatarka je ještě lepší, ty můžou být dvě lžičky
Houby- v pohodě
Alkohol vůbec, mění se na tuk, při vaření jo, tam se odpaří a zbyde jen aroma, jinak zdravá žena může 3dcl týdně a muž 5 dcl