Omlázko.cz http://forum.omlazko.cz/ |
|
Nezařazené http://forum.omlazko.cz/viewtopic.php?f=6&t=51 |
Stránka 5 z 6 |
Autor: | swist [ sob 23. dub 2011 12:00:22 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Nezařazené |
Mikyska píše: Který extra panenský olivový olej nesmrdí tolik po olivách? Koukám na Jste to, co jíte, a tam dělají na panenském všechno, i smaží, já kupuju ten levnější z olivových pokrutin a ten nesmrdí vůbec, na extra virgin budou i řízky smrdět, a komu to vadí, ten je nepožije Nejlepší je buď kokosovej tuk, nebo kukuřičnej olej... |
Autor: | Mikyska [ sob 23. dub 2011 12:01:58 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Nezařazené |
no vida, takže smažením na oleji z pokrutin nic nezkazím, já myslela, že je ten panenský třeba zdravější |
Autor: | Esterka1 [ sob 23. dub 2011 12:03:22 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Nezařazené |
swist píše: Mikyska píše: Který extra panenský olivový olej nesmrdí tolik po olivách? Koukám na Jste to, co jíte, a tam dělají na panenském všechno, i smaží, já kupuju ten levnější z olivových pokrutin a ten nesmrdí vůbec, na extra virgin budou i řízky smrdět, a komu to vadí, ten je nepožije Nejlepší je buď kokosovej tuk, nebo kukuřičnej olej... Počkej,kdysi tu byla zmínka o tom,že kukuřičný olej je škodlivý???? |
Autor: | swist [ sob 23. dub 2011 12:04:17 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Nezařazené |
Mikyska píše: no vida, takže smažením na oleji z pokrutin nic nezkazím, já myslela, že je ten panenský třeba zdravější Je zdravější, ale přepaluje se a smrdí - ten z pokrutin je rafinovanej, takže na smažení... |
Autor: | Mikyska [ sob 23. dub 2011 13:35:49 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Nezařazené |
náš vet se zaobírá zdravou výživou a kukuřičnej olej mi doporučoval, ale na netu jsem našla i negativa, a kokosovej je asi oukej, však se s ním mažu a i ho baštím, protože mi fakt chutná |
Autor: | swist [ sob 23. dub 2011 13:39:46 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Nezařazené |
Mikyska píše: kokosovej je asi oukej, však se s ním mažu a i ho baštím, protože mi fakt chutná Sakra, prásknul jsem se, že jsem si z Tebe ohledně kokosáku utahoval... |
Autor: | Mikyska [ sob 23. dub 2011 14:21:46 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Nezařazené |
swist píše: Mikyska píše: kokosovej je asi oukej, však se s ním mažu a i ho baštím, protože mi fakt chutná Sakra, prásknul jsem se, že jsem si z Tebe ohledně kokosáku utahoval... |
Autor: | swist [ úte 22. kvě 2012 17:12:09 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Nezařazené |
Domácí máslo Domácí máslo je mnohem menší věda, než se na první pohled může zdát. Snadno to zvládnete podle osvědčeného návodu Jany Florentýny Zatloukalové, foodblogerky a majitelky restaurace Bistro Florentýna. Jeden šlehač, jeden cedník, jedna jedorázová rukavice a spousta smetany ke šlehání – víc toho k přípravě domácího másla opravdu nepotřebujete. Výsledkem vám bude něco tak jemného, lehkého a rozplývavého, že tomu, co se prodává v obchodě, přestanete říkat máslo. I kdyby bylo nedělní a ještě k tomu se zákysem. Šlehačce pomůžete z tekutého do mazlavého máselného skupenství velmi snadno. Musíte ji přešlehat a nechat tak oddělit mléčný tuk od podmáslí, následně tuk propláchnout a zformovat do tvaru, se kterým můžete na veřejnost. To vše s pomocí kuchyňské techniky stihnete za pět minut českých, včetně báječné kávy s podmáslím na závěr. Vezměte smetanu ke šlehání (alespoň půl litru) a začněte ji šlehat podobně jako šlehačku. Máte-li samostatně stojící mixér, který nepotřebuje vaši stálou fyzickou přítomnost, pamatujte na to, že se vám příprava másla může hned napoprvé stát návykovou. Jakmile vyšleháte šlehačku na obdivuhodně hustou a objemnou pěnu, nepřestávejte a pokračujte dál. Podle množství obsažených stabilizátorů to šlehačka dříve nebo později vzdá a jakoby se srazí – z původní emulze se od sebe oddělí tuk a tekutina. Až si budete dělat domácí máslo poněkolikáté, poznáte tuhle fázi posluchu, v nádobě to žbluňkne, cákne a zapleská (jen Rákosníček se neobjeví). |
Autor: | swist [ úte 22. kvě 2012 17:13:20 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Nezařazené |
Jistě časem přijdete na to, že čistá kuchyňská utěrka přehozená přes mísu, ve které se šlehání odehrává, nemůže být celé gurmánské věci i pěkně vymalovaným zdem vůbec na škodu, anebo že smetana o pokojové teplotě se přešlehá snáze a dříve, než ledově chladná z lednice. (U cappuccina to funguje s mlékem obráceně ;)) Sraženou šlehačku vlijte na cedník. Vytékající podmáslí rozhodně zachyťte, je výborné do kávy nebo do kakaa (máte-li podmáslí jen málo, vůbec se o něm nezmiňujte dětem, a pro příště zapřemýšlejte o koupi šlehačky ve velkém litrovém gastrobalení). Rukou s rukavicí prohněťte máslo, tím se ještě značná část podmáslí uvolní a vidina blížícího se výsledku konečně nabere skutečné obrysy. Nyní strčte cedník pod co nejstudenější tekoucí vodu a dál v něm jednou rukou hněťte tuk, je totiž ještě potřeba zbavit ho kapiček podmáslí. Zvýšíte tím trvanlivost másla a zlepšíte jeho strukturu i konzistenci. Nepropláchnuté máslo je jakoby vločkovité a obsahuje bublinky se vzduchem nebo tekutinou. |
Autor: | swist [ úte 22. kvě 2012 17:13:58 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Nezařazené |
Pokud rádi experimentujete a tohle všechno vám nestačí, nyní lze do tvárného másla přimíchat bylinky, vločkovou sůl (čili maldonku), najemno krájené olivy nebo sušená rajčata. Anebo co je vám libo. U nás v restauraci vždy bylinky rychle spaříme a zchladíme v ledové vodě, sice ztratí trochu aroma, ale nezešednou a máslo déle vydrží. Na závěr vtlačte máslo do studenou vodou propláchnuté dřevěné formy po babičce anebo ho jen zabalte do potravinářské fólie. Váleček se z něj vytvoří snadno, jednak stále máte jednu ruku v rukavici a můžete tak budoucí tvar aspoň naznačit, jednak stačí po zabalení do fólie balíček chytit za přečnívající konce obalu podobně jako byste drželi váleček na těsto a popojet s ním po kuchyňské lince. Tím, jak držíte konce, se fólie pevně utáhne; rovná deska kuchyňské linky zase pomůže k pravidelnosti tvaru. Z jednoho litru šlehačky získáte necelých tři sta gramů másla. Náklady na vstupní surovinu jsou kolem 80-90 korun, deset deka másla tak vychází na 30 korun, plus trocha času a práce. Přesto hned první sousto polknete s myšlenkou, že tenhle požitek za to stojí. (Pozn. Vcelku zajímavá varianta je, ke konci šlehání přidat nejen bylinky, ale i 2 lžíce olivového oleje, případně i česnek - pozor však, tato varianta je extrémně návyková!!!) |
Stránka 5 z 6 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |