Změnit velikost textu

Pravidla fóra


Moderátorem fóra je SWIST :)



Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 5 z 6   [ Příspěvků: 51 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nezařazené
PříspěvekNapsal: sob 23. dub 2011 12:00:22 
Mikyska píše:
Který extra panenský olivový olej nesmrdí tolik po olivách? Koukám na Jste to, co jíte, a tam dělají na panenském všechno, i smaží, já kupuju ten levnější z olivových pokrutin a ten nesmrdí vůbec, na extra virgin budou i řízky smrdět, a komu to vadí, ten je nepožije :noa:

Nejlepší je buď kokosovej tuk, nebo kukuřičnej olej... :yes: :mrkni:


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nezařazené
PříspěvekNapsal: sob 23. dub 2011 12:01:58 
Superdrbna ;)
Superdrbna ;)
Uživatelský avatar

Registrován: stř 23. zář 2009 18:48:28
Příspěvky: 3219
Bydliště: karlovarský kraj
no vida, takže smažením na oleji z pokrutin nic nezkazím, já myslela, že je ten panenský třeba zdravější


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nezařazené
PříspěvekNapsal: sob 23. dub 2011 12:03:22 
Drbna.
Drbna.
Uživatelský avatar

Registrován: ned 23. lis 2008 18:55:30
Příspěvky: 1169
Bydliště: Ostrava
swist píše:
Mikyska píše:
Který extra panenský olivový olej nesmrdí tolik po olivách? Koukám na Jste to, co jíte, a tam dělají na panenském všechno, i smaží, já kupuju ten levnější z olivových pokrutin a ten nesmrdí vůbec, na extra virgin budou i řízky smrdět, a komu to vadí, ten je nepožije :noa:

Nejlepší je buď kokosovej tuk, nebo kukuřičnej olej... :yes: :mrkni:

Počkej,kdysi tu byla zmínka o tom,že kukuřičný olej je škodlivý???? :dummy:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nezařazené
PříspěvekNapsal: sob 23. dub 2011 12:04:17 
Mikyska píše:
no vida, takže smažením na oleji z pokrutin nic nezkazím, já myslela, že je ten panenský třeba zdravější

Je zdravější, ale přepaluje se a smrdí - ten z pokrutin je rafinovanej, takže na smažení... :hihi:


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nezařazené
PříspěvekNapsal: sob 23. dub 2011 13:35:49 
Superdrbna ;)
Superdrbna ;)
Uživatelský avatar

Registrován: stř 23. zář 2009 18:48:28
Příspěvky: 3219
Bydliště: karlovarský kraj
náš vet se zaobírá zdravou výživou a kukuřičnej olej mi doporučoval, ale na netu jsem našla i negativa, a kokosovej je asi oukej, však se s ním mažu a i ho baštím, protože mi fakt chutná :chihihi:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nezařazené
PříspěvekNapsal: sob 23. dub 2011 13:39:46 
Mikyska píše:
kokosovej je asi oukej, však se s ním mažu a i ho baštím, protože mi fakt chutná :chihihi:

Sakra, prásknul jsem se, že jsem si z Tebe ohledně kokosáku utahoval... :noa: :haha:


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nezařazené
PříspěvekNapsal: sob 23. dub 2011 14:21:46 
Superdrbna ;)
Superdrbna ;)
Uživatelský avatar

Registrován: stř 23. zář 2009 18:48:28
Příspěvky: 3219
Bydliště: karlovarský kraj
swist píše:
Mikyska píše:
kokosovej je asi oukej, však se s ním mažu a i ho baštím, protože mi fakt chutná :chihihi:

Sakra, prásknul jsem se, že jsem si z Tebe ohledně kokosáku utahoval... :noa: :haha:

:Bleble:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nezařazené
PříspěvekNapsal: úte 22. kvě 2012 17:12:09 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Domácí máslo

Domácí máslo je mnohem menší věda, než se na první pohled může zdát. Snadno to zvládnete podle osvědčeného návodu Jany Florentýny Zatloukalové, foodblogerky a majitelky restaurace Bistro Florentýna.

Jeden šlehač, jeden cedník, jedna jedorázová rukavice a spousta smetany ke šlehání – víc toho k přípravě domácího másla opravdu nepotřebujete. Výsledkem vám bude něco tak jemného, lehkého a rozplývavého, že tomu, co se prodává v obchodě, přestanete říkat máslo. I kdyby bylo nedělní a ještě k tomu se zákysem.

Šlehačce pomůžete z tekutého do mazlavého máselného skupenství velmi snadno. Musíte ji přešlehat a nechat tak oddělit mléčný tuk od podmáslí, následně tuk propláchnout a zformovat do tvaru, se kterým můžete na veřejnost. To vše s pomocí kuchyňské techniky stihnete za pět minut českých, včetně báječné kávy s podmáslím na závěr.

Vezměte smetanu ke šlehání (alespoň půl litru) a začněte ji šlehat podobně jako šlehačku. Máte-li samostatně stojící mixér, který nepotřebuje vaši stálou fyzickou přítomnost, pamatujte na to, že se vám příprava másla může hned napoprvé stát návykovou. Jakmile vyšleháte šlehačku na obdivuhodně hustou a objemnou pěnu, nepřestávejte a pokračujte dál.
Podle množství obsažených stabilizátorů to šlehačka dříve nebo později vzdá a jakoby se srazí – z původní emulze se od sebe oddělí tuk a tekutina. Až si budete dělat domácí máslo poněkolikáté, poznáte tuhle fázi posluchu, v nádobě to žbluňkne, cákne a zapleská (jen Rákosníček se neobjeví).


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nezařazené
PříspěvekNapsal: úte 22. kvě 2012 17:13:20 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Jistě časem přijdete na to, že čistá kuchyňská utěrka přehozená přes mísu, ve které se šlehání odehrává, nemůže být celé gurmánské věci i pěkně vymalovaným zdem vůbec na škodu, anebo že smetana o pokojové teplotě se přešlehá snáze a dříve, než ledově chladná z lednice. (U cappuccina to funguje s mlékem obráceně ;))

Sraženou šlehačku vlijte na cedník. Vytékající podmáslí rozhodně zachyťte, je výborné do kávy nebo do kakaa (máte-li podmáslí jen málo, vůbec se o něm nezmiňujte dětem, a pro příště zapřemýšlejte o koupi šlehačky ve velkém litrovém gastrobalení). Rukou s rukavicí prohněťte máslo, tím se ještě značná část podmáslí uvolní a vidina blížícího se výsledku konečně nabere skutečné obrysy.

Nyní strčte cedník pod co nejstudenější tekoucí vodu a dál v něm jednou rukou hněťte tuk, je totiž ještě potřeba zbavit ho kapiček podmáslí. Zvýšíte tím trvanlivost másla a zlepšíte jeho strukturu i konzistenci. Nepropláchnuté máslo je jakoby vločkovité a obsahuje bublinky se vzduchem nebo tekutinou.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nezařazené
PříspěvekNapsal: úte 22. kvě 2012 17:13:58 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Pokud rádi experimentujete a tohle všechno vám nestačí, nyní lze do tvárného másla přimíchat bylinky, vločkovou sůl (čili maldonku), najemno krájené olivy nebo sušená rajčata. Anebo co je vám libo. U nás v restauraci vždy bylinky rychle spaříme a zchladíme v ledové vodě, sice ztratí trochu aroma, ale nezešednou a máslo déle vydrží.

Na závěr vtlačte máslo do studenou vodou propláchnuté dřevěné formy po babičce anebo ho jen zabalte do potravinářské fólie. Váleček se z něj vytvoří snadno, jednak stále máte jednu ruku v rukavici a můžete tak budoucí tvar aspoň naznačit, jednak stačí po zabalení do fólie balíček chytit za přečnívající konce obalu podobně jako byste drželi váleček na těsto a popojet s ním po kuchyňské lince. Tím, jak držíte konce, se fólie pevně utáhne; rovná deska kuchyňské linky zase pomůže k pravidelnosti tvaru.
Z jednoho litru šlehačky získáte necelých tři sta gramů másla. Náklady na vstupní surovinu jsou kolem 80-90 korun, deset deka másla tak vychází na 30 korun, plus trocha času a práce. Přesto hned první sousto polknete s myšlenkou, že tenhle požitek za to stojí. :mrkni:

(Pozn. Vcelku zajímavá varianta je, ke konci šlehání přidat nejen bylinky, ale i 2 lžíce olivového oleje, případně i česnek - pozor však, tato varianta je extrémně návyková!!!) :tyty:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 5 z 6   [ Příspěvků: 51 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
TOPlist

Český překlad – phpBB.cz