Pokud rádi experimentujete a tohle všechno vám nestačí, nyní lze do tvárného másla přimíchat bylinky, vločkovou sůl (čili maldonku), najemno krájené olivy nebo sušená rajčata. Anebo co je vám libo. U nás v restauraci vždy bylinky rychle spaříme a zchladíme v ledové vodě, sice ztratí trochu aroma, ale nezešednou a máslo déle vydrží.
Na závěr vtlačte máslo do studenou vodou propláchnuté dřevěné formy po babičce anebo ho jen zabalte do potravinářské fólie. Váleček se z něj vytvoří snadno, jednak stále máte jednu ruku v rukavici a můžete tak budoucí tvar aspoň naznačit, jednak stačí po zabalení do fólie balíček chytit za přečnívající konce obalu podobně jako byste drželi váleček na těsto a popojet s ním po kuchyňské lince. Tím, jak držíte konce, se fólie pevně utáhne; rovná deska kuchyňské linky zase pomůže k pravidelnosti tvaru.
Z jednoho litru šlehačky získáte necelých tři sta gramů másla. Náklady na vstupní surovinu jsou kolem 80-90 korun, deset deka másla tak vychází na 30 korun, plus trocha času a práce. Přesto hned první sousto polknete s myšlenkou, že tenhle požitek za to stojí.
(Pozn. Vcelku zajímavá varianta je, ke konci šlehání přidat nejen bylinky, ale i 2 lžíce olivového oleje, případně i česnek - pozor však, tato varianta je extrémně návyková!!!)