Rajská omáčka podle swiste1kg hovězí maso
2 rajské větší protlaky, nebo 4 malé,
1 cibule,
1 perník na strouhání,
hladká mouka, cukr, sůl, olej,
koření - 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, čaj.lžičku tymiánu,
V papiňáku podusíme maso s kořením min 45 minut - my máme raději déle.
Na oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme rajské protlaky, zaprášíme moukou a přidáme strouhaný perník, lehce osmahneme, zalijeme vývarem z masa a vaříme přibližně 1/2 hodiny a v případě potřeby doředíme vařenou vodou - 1/2 až litr. (V případě slabého vývaru rozvaříme ještě kostku hovězího bujonu.)
Omáčku propasírujeme, zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě, povaříme,aby mouka nebyla cítit a dochutíme solí a cukrem - je li třeba. Nakonec přidáme nakrájené maso, buď na kostky nebo plátky, jak kdo rád.
Jako příloha se hodí houskový knedlík, nebo těstoviny.
Dobrou chuť!