Omlázko.cz http://forum.omlazko.cz/ |
|
Rizoto a rýžové pokrmy http://forum.omlazko.cz/viewtopic.php?f=6&t=1608 |
Stránka 1 z 1 |
Autor: | swist [ čtv 05. čer 2014 23:17:44 ] |
Předmět příspěvku: | Rizoto a rýžové pokrmy |
RISOTTO CON ZAFFERANO (rizoto se šafránem) Ingredience: 200g rýže Carnarolli, nebo Arborio (kulatozrnná rýže) 50ml kvalitního oliv. oleje 1 malá cibulka špetka pestíků šafránu 100ml suchého bílého vína 2 lžíce parmazánu, hrst "hoblin" parmazánu hrubou mořskou sůl, půl kadeřavé petrželky máslo Vývar: 2 mrkve 2 cibule 1 rajče půl kadeřavé petrželky trochu řapíkatého celeru Zeleninu na vývar pokrájíme na kousky a osmahneme "nasucho" na pánvi. Pak ji přemístíme do malého hrnce, kde již nám mezitím začalo vařit cca 0,7 l vody a uvaříme. Do misky nalijeme jednu naběračku teplého vývaru a necháme v něm vylouhovat šafrán. Najemno nakrájenou cibulku lehce osmažíme v celém oleji, přidáme rýži kterou lehce osmahneme a pak vše podlijeme vínem. Postupně, jak je třeba přidáváme zeleninový vývar - známe li množství vody potřebné k uvaření rýže z návodu k její přípravě, můžeme jej tam dát v tom množství rovnou. Přidáme šafránový výluh a za stálého míchání vaříme až je rýže "all dente". Vypneme vařič a nyní do risotta začneme přimíchávat pokrájenou petrželku, parmazán s hoblinkami másla, až se nám promění v lahodný krém, tzv. vznikne "chuťová vlna. Nakonec, dle slanosti parmazánu dosolíme - zpravidla nebývá třeba. Dozdobíme zbylou petrželkou a hoblinkami parmazánu. |
Autor: | swist [ čtv 05. čer 2014 23:39:08 ] | ||
Předmět příspěvku: | Re: Rizoto a rýžové pokrmy | ||
RISOTTO NERO (sépiové rizoto s lososem) Ingredience: 200g rýže Carnarolli, nebo Arborio (kulatozrnná rýže) 50ml kvalitního oliv. oleje 1 malá cibulka 1 sépiový inkoust 400 g lososových filetů 100ml suchého bílého vína 2 lžíce parmazánu, hrst "hoblin" parmazánu hrubou mořskou sůl, půl kadeřavé petrželky máslo Vývar: 2 mrkve 2 cibule 1 rajče půl kadeřavé petrželky trochu řapíkatého celeru Zeleninu na vývar pokrájíme na kousky a osmahneme "nasucho" na pánvi. Pak ji přemístíme do malého hrnce, kde již nám mezitím začalo vařit cca 0,7 l vody a uvaříme. Lososový filet pokrájíme na kousky a upečeme v troubě na pečícím papíru 20 - 25 minut na 210°C. Najemno nakrájenou cibulku lehce osmažíme v celém oleji, přidáme rýži kterou lehce osmahneme a pak vše podlijeme vínem a přidáme sépiový inkoust. Postupně, jak je třeba přidáváme zeleninový vývar - známe li množství vody potřebné k uvaření rýže z návodu k její přípravě, můžeme jej tam dát v tom množství rovnou. Za stálého míchání vaříme až je rýže "all dente". Vypneme vařič a nyní do risotta začneme přimíchávat pokrájenou petrželku, parmazán s hoblinkami másla, až se nám promění v lahodný krém, tzv. vznikne "chuťová vlna. Nakonec, dle slanosti parmazánu dosolíme - zpravidla nebývá třeba. Dozdobíme zbylou petrželkou a hoblinkami parmazánu.
|
Autor: | swist [ pát 06. čer 2014 10:45:34 ] | ||
Předmět příspěvku: | Re: Rizoto a rýžové pokrmy | ||
RISOTTO RISI BISI (rizoto se šunkou a hráškem) Ingredience: 200g rýže Carnarolli, nebo Arborio (kulatozrnná rýže) 50ml kvalitního oliv. oleje 1 malá cibulka 100 g šunky 100 g hrášku 100ml suchého bílého vína 2 lžíce parmazánu, hrst "hoblin" parmazánu hrubou mořskou sůl, půl kadeřavé petrželky máslo Vývar: 2 mrkve 2 cibule 1 rajče půl kadeřavé petrželky trochu řapíkatého celeru Zeleninu na vývar pokrájíme na kousky a osmahneme "nasucho" na pánvi. Pak ji přemístíme do malého hrnce, kde již nám mezitím začalo vařit cca 0,7 l vody a uvaříme. Šunku pokrájíme na kostičky. Najemno nakrájenou cibulku lehce osmažíme v celém oleji, přidáme rýži kterou lehce osmahneme a pak vše podlijeme vínem a přidáme šunku a hrášek. Postupně, jak je třeba přidáváme zeleninový vývar - známe li množství vody potřebné k uvaření rýže z návodu k její přípravě, můžeme jej tam dát v tom množství rovnou. Za stálého míchání vaříme až je rýže "all dente". Vypneme vařič a nyní do risotta začneme přimíchávat pokrájenou petrželku, parmazán s hoblinkami másla, až se nám promění v lahodný krém, tzv. vznikne "chuťová vlna. Nakonec, dle slanosti parmazánu dosolíme - zpravidla nebývá třeba. Dozdobíme zbylou petrželkou a hoblinkami parmazánu.
|
Autor: | swist [ pát 06. čer 2014 11:31:13 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rizoto a rýžové pokrmy |
RISOTTO CON PORRI E KOTECHINO (rizoto s pórkem a kotechinem) Ingredience: 200g rýže Carnarolli, nebo Arborio (kulatozrnná rýže) 50ml kvalitního oliv. oleje 1 šalotka 2 pórky 100 g kotechina (poloměkký salám) 100ml suchého bílého vína 2 lžíce parmazánu, hrst "hoblin" parmazánu hrubou mořskou sůl, půl kadeřavé petrželky máslo Vývar: 2 mrkve 2 cibule 1 rajče půl kadeřavé petrželky trochu řapíkatého celeru Zeleninu na vývar pokrájíme na kousky a osmahneme "nasucho" na pánvi. Pak ji přemístíme do malého hrnce, kde již nám mezitím začalo vařit cca 0,7 l vody a uvaříme. Najemno nakrájenou šalotku lehce osmažíme v celém oleji spolu s bílou částí ze dvou pórků, přidáme rýži kterou lehce osmahneme a pak vše podlijeme vínem a přidáme salám. Postupně, jak je třeba přidáváme zeleninový vývar - známe li množství vody potřebné k uvaření rýže z návodu k její přípravě, můžeme jej tam dát v tom množství rovnou. Za stálého míchání vaříme až je rýže "all dente". Vypneme vařič a nyní do risotta začneme přimíchávat pokrájenou petrželku, parmazán s hoblinkami másla, až se nám promění v lahodný krém, tzv. vznikne "chuťová vlna. Nakonec, dle slanosti parmazánu dosolíme - zpravidla nebývá třeba. Dozdobíme zbylou petrželkou a hoblinkami parmazánu. |
Autor: | swist [ pát 06. čer 2014 11:52:03 ] | ||
Předmět příspěvku: | Re: Rizoto a rýžové pokrmy | ||
RISOTTO CON LA ZUCCA (rizoto s tykví) Ingredience: 200g rýže Carnarolli, nebo Arborio (kulatozrnná rýže) 50ml kvalitního oliv. oleje 1 malá cibulka 1 vydlabaná malá tykev špetka muškátového oříšku špetka skořice 100ml suchého bílého vína 2 lžíce parmazánu, hrst "hoblin" parmazánu hrubou mořskou sůl, půl kadeřavé petrželky máslo, amareto (ev. neloupané mandle) Vývar: 2 mrkve 2 cibule 1 rajče půl kadeřavé petrželky trochu řapíkatého celeru Zeleninu na vývar pokrájíme na kousky a osmahneme "nasucho" na pánvi. Pak ji přemístíme do malého hrnce, kde již nám mezitím začalo vařit cca 0,7 l vody a uvaříme. Najemno nakrájenou cibulku lehce osmažíme na lžíci oleje, přidáme tykev, oříšek a skořici. Přilijeme vývar a tykev rozvaříme na pastu. Ve zbytku oleje osmahneme rýži a pak vše podlijeme vínem a přidáme tykvovou pastu. Postupně, jak je třeba přidáváme zeleninový vývar - známe li množství vody potřebné k uvaření rýže z návodu k její přípravě, můžeme jej tam dát v tom množství rovnou. Za stálého míchání vaříme až je rýže "all dente". Vypneme vařič a nyní do risotta začneme přimíchávat pokrájenou petrželku, parmazán s hoblinkami másla, až se nám promění v lahodný krém, tzv. vznikne "chuťová vlna. Nakonec, dle slanosti parmazánu dosolíme - zpravidla nebývá třeba. Dozdobíme rozmixovaným amaretem.
|
Autor: | swist [ pon 08. kvě 2017 0:18:36 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Rizoto a rýžové pokrmy |
Krémové chřestové rizoto (6 porcí) zelený chřest 500 g cibule 1 ks máslo 125 g olivový olej 2 lžíce italská rýže na rizoto (kulatozrnná arborio, carnaroli, nebo vialone nano) 500 g bílé víno 1,5 dl horký kuřecí vývar 1,5 l sůl a čerstvě namletý pepř parmezán 60 g Omyjte chřest, odkrojte dřevnaté konce stonků, a pokud je potřeba, stonky oloupejte. Čerstvý zelený chřest ale loupání obvykle nevyžaduje. Pazochy nakrájejte na velikosti sousta 3–4 cm. Vhoďte je do vroucí osolené vody a krátce povařte, stačí 3 minutky, aby chřest zůstal křupavý. Sceďte a nechte okapat. V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a nechte na něm osmahnout najemno nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15–20 minut. Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte zbylé máslo a parmezán, poté opatrně vmíchejte chřest a dochuťte čerstvě namletým pepřem. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Výsledná konzistence by měla být stále trošku tekutá. Tip: Servírujte v nahřátých talířích a všechno snězte. Italské rizoto se neohřívá, protože už nikdy nedosáhne zpět své krémové konzistence. Pokud vám ale zbude, zkuste do něj vmíchat syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarovat z něj placičky a ty opéct na rozpáleném oleji. Tuhle dobrotu překvapivě ocení i ti, kteří ještě nepropadli nezvyklé konzistenci italského rizota. |
Stránka 1 z 1 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |