Změnit velikost textu

Pravidla fóra


Moderátorem fóra je SWIST :)



Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 1   [ Příspěvků: 7 ]
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rizoto a rýžové pokrmy
PříspěvekNapsal: čtv 05. čer 2014 23:17:44 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
RISOTTO CON ZAFFERANO
(rizoto se šafránem)

Ingredience:
200g rýže Carnarolli, nebo Arborio (kulatozrnná rýže)
50ml kvalitního oliv. oleje
1 malá cibulka
špetka pestíků šafránu
100ml suchého bílého vína
2 lžíce parmazánu, hrst "hoblin" parmazánu
hrubou mořskou sůl, půl kadeřavé petrželky
máslo

Vývar:
2 mrkve
2 cibule
1 rajče
půl kadeřavé petrželky
trochu řapíkatého celeru

Zeleninu na vývar pokrájíme na kousky a osmahneme "nasucho" na pánvi. Pak ji přemístíme do malého hrnce, kde již nám mezitím začalo vařit cca 0,7 l vody a uvaříme.

Do misky nalijeme jednu naběračku teplého vývaru a necháme v něm vylouhovat šafrán. Najemno nakrájenou cibulku lehce osmažíme v celém oleji, přidáme rýži kterou lehce osmahneme a pak vše podlijeme vínem. Postupně, jak je třeba přidáváme zeleninový vývar - známe li množství vody potřebné k uvaření rýže z návodu k její přípravě, můžeme jej tam dát v tom množství rovnou. Přidáme šafránový výluh a za stálého míchání vaříme až je rýže "all dente". Vypneme vařič a nyní do risotta začneme přimíchávat pokrájenou petrželku, parmazán s hoblinkami másla, až se nám promění v lahodný krém, tzv. vznikne "chuťová vlna. Nakonec, dle slanosti parmazánu dosolíme - zpravidla nebývá třeba.

Dozdobíme zbylou petrželkou a hoblinkami parmazánu.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rizoto a rýžové pokrmy
PříspěvekNapsal: čtv 05. čer 2014 23:28:49 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
RISOTTO CON FUNGHI
(rizoto s houbami)

Ingredience:
200g rýže Carnarolli, nebo Arborio (kulatozrnná rýže)
50ml kvalitního oliv. oleje
1 malá cibulka
60g sušených hub (100g čerstvých)
100ml suchého bílého vína
2 lžíce parmazánu, hrst "hoblin" parmazánu
hrubou mořskou sůl, půl kadeřavé petrželky
máslo

Vývar:
2 mrkve
2 cibule
1 rajče
půl kadeřavé petrželky
trochu řapíkatého celeru

Zeleninu na vývar pokrájíme na kousky a osmahneme "nasucho" na pánvi. Pak ji přemístíme do malého hrnce, kde již nám mezitím začalo vařit cca 0,7 l vody a uvaříme.

Sušené houby necháme nasát ve sklenici vody - čerstvé jen omyjeme. Najemno nakrájenou cibulku lehce osmažíme v celém oleji, přidáme rýži kterou lehce osmahneme a pak vše podlijeme vínem. Postupně, jak je třeba přidáváme zeleninový vývar - známe li množství vody potřebné k uvaření rýže z návodu k její přípravě, můžeme jej tam dát v tom množství rovnou. Přidáme houby a za stálého míchání vaříme až je rýže "all dente". Vypneme vařič a nyní do risotta začneme přimíchávat pokrájenou petrželku, parmazán s hoblinkami másla, až se nám promění v lahodný krém, tzv. vznikne "chuťová vlna. Nakonec, dle slanosti parmazánu dosolíme - zpravidla nebývá třeba.

Dozdobíme zbylou petrželkou a hoblinkami parmazánu.


Přílohy:
Risotto con funghi.JPG
Risotto con funghi.JPG [ 726.61 KiB | Zobrazeno 31 krát ]
Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rizoto a rýžové pokrmy
PříspěvekNapsal: čtv 05. čer 2014 23:39:08 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
RISOTTO NERO
(sépiové rizoto s lososem)

Ingredience:
200g rýže Carnarolli, nebo Arborio (kulatozrnná rýže)
50ml kvalitního oliv. oleje
1 malá cibulka
1 sépiový inkoust
400 g lososových filetů
100ml suchého bílého vína
2 lžíce parmazánu, hrst "hoblin" parmazánu
hrubou mořskou sůl, půl kadeřavé petrželky
máslo

Vývar:
2 mrkve
2 cibule
1 rajče
půl kadeřavé petrželky
trochu řapíkatého celeru

Zeleninu na vývar pokrájíme na kousky a osmahneme "nasucho" na pánvi. Pak ji přemístíme do malého hrnce, kde již nám mezitím začalo vařit cca 0,7 l vody a uvaříme.

Lososový filet pokrájíme na kousky a upečeme v troubě na pečícím papíru 20 - 25 minut na 210°C. Najemno nakrájenou cibulku lehce osmažíme v celém oleji, přidáme rýži kterou lehce osmahneme a pak vše podlijeme vínem a přidáme sépiový inkoust. Postupně, jak je třeba přidáváme zeleninový vývar - známe li množství vody potřebné k uvaření rýže z návodu k její přípravě, můžeme jej tam dát v tom množství rovnou. Za stálého míchání vaříme až je rýže "all dente". Vypneme vařič a nyní do risotta začneme přimíchávat pokrájenou petrželku, parmazán s hoblinkami másla, až se nám promění v lahodný krém, tzv. vznikne "chuťová vlna. Nakonec, dle slanosti parmazánu dosolíme - zpravidla nebývá třeba.

Dozdobíme zbylou petrželkou a hoblinkami parmazánu.


Přílohy:
Risotto nero.jpg
Risotto nero.jpg [ 148.67 KiB | Zobrazeno 37 krát ]
Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rizoto a rýžové pokrmy
PříspěvekNapsal: pát 06. čer 2014 10:45:34 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
RISOTTO RISI BISI
(rizoto se šunkou a hráškem)

Ingredience:
200g rýže Carnarolli, nebo Arborio (kulatozrnná rýže)
50ml kvalitního oliv. oleje
1 malá cibulka
100 g šunky
100 g hrášku
100ml suchého bílého vína
2 lžíce parmazánu, hrst "hoblin" parmazánu
hrubou mořskou sůl, půl kadeřavé petrželky
máslo

Vývar:
2 mrkve
2 cibule
1 rajče
půl kadeřavé petrželky
trochu řapíkatého celeru

Zeleninu na vývar pokrájíme na kousky a osmahneme "nasucho" na pánvi. Pak ji přemístíme do malého hrnce, kde již nám mezitím začalo vařit cca 0,7 l vody a uvaříme.

Šunku pokrájíme na kostičky. Najemno nakrájenou cibulku lehce osmažíme v celém oleji, přidáme rýži kterou lehce osmahneme a pak vše podlijeme vínem a přidáme šunku a hrášek. Postupně, jak je třeba přidáváme zeleninový vývar - známe li množství vody potřebné k uvaření rýže z návodu k její přípravě, můžeme jej tam dát v tom množství rovnou. Za stálého míchání vaříme až je rýže "all dente". Vypneme vařič a nyní do risotta začneme přimíchávat pokrájenou petrželku, parmazán s hoblinkami másla, až se nám promění v lahodný krém, tzv. vznikne "chuťová vlna. Nakonec, dle slanosti parmazánu dosolíme - zpravidla nebývá třeba.

Dozdobíme zbylou petrželkou a hoblinkami parmazánu.


Přílohy:
Rizoto se šunkou a hráškem.jpg
Rizoto se šunkou a hráškem.jpg [ 149.52 KiB | Zobrazeno 33 krát ]
Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rizoto a rýžové pokrmy
PříspěvekNapsal: pát 06. čer 2014 11:31:13 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
RISOTTO CON PORRI E KOTECHINO
(rizoto s pórkem a kotechinem)

Ingredience:
200g rýže Carnarolli, nebo Arborio (kulatozrnná rýže)
50ml kvalitního oliv. oleje
1 šalotka
2 pórky
100 g kotechina (poloměkký salám)
100ml suchého bílého vína
2 lžíce parmazánu, hrst "hoblin" parmazánu
hrubou mořskou sůl, půl kadeřavé petrželky
máslo

Vývar:
2 mrkve
2 cibule
1 rajče
půl kadeřavé petrželky
trochu řapíkatého celeru

Zeleninu na vývar pokrájíme na kousky a osmahneme "nasucho" na pánvi. Pak ji přemístíme do malého hrnce, kde již nám mezitím začalo vařit cca 0,7 l vody a uvaříme.

Najemno nakrájenou šalotku lehce osmažíme v celém oleji spolu s bílou částí ze dvou pórků, přidáme rýži kterou lehce osmahneme a pak vše podlijeme vínem a přidáme salám. Postupně, jak je třeba přidáváme zeleninový vývar - známe li množství vody potřebné k uvaření rýže z návodu k její přípravě, můžeme jej tam dát v tom množství rovnou. Za stálého míchání vaříme až je rýže "all dente". Vypneme vařič a nyní do risotta začneme přimíchávat pokrájenou petrželku, parmazán s hoblinkami másla, až se nám promění v lahodný krém, tzv. vznikne "chuťová vlna. Nakonec, dle slanosti parmazánu dosolíme - zpravidla nebývá třeba.

Dozdobíme zbylou petrželkou a hoblinkami parmazánu.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rizoto a rýžové pokrmy
PříspěvekNapsal: pát 06. čer 2014 11:52:03 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
RISOTTO CON LA ZUCCA
(rizoto s tykví)

Ingredience:
200g rýže Carnarolli, nebo Arborio (kulatozrnná rýže)
50ml kvalitního oliv. oleje
1 malá cibulka
1 vydlabaná malá tykev
špetka muškátového oříšku
špetka skořice
100ml suchého bílého vína
2 lžíce parmazánu, hrst "hoblin" parmazánu
hrubou mořskou sůl, půl kadeřavé petrželky
máslo, amareto (ev. neloupané mandle)

Vývar:
2 mrkve
2 cibule
1 rajče
půl kadeřavé petrželky
trochu řapíkatého celeru

Zeleninu na vývar pokrájíme na kousky a osmahneme "nasucho" na pánvi. Pak ji přemístíme do malého hrnce, kde již nám mezitím začalo vařit cca 0,7 l vody a uvaříme.

Najemno nakrájenou cibulku lehce osmažíme na lžíci oleje, přidáme tykev, oříšek a skořici. Přilijeme vývar a tykev rozvaříme na pastu.

Ve zbytku oleje osmahneme rýži a pak vše podlijeme vínem a přidáme tykvovou pastu. Postupně, jak je třeba přidáváme zeleninový vývar - známe li množství vody potřebné k uvaření rýže z návodu k její přípravě, můžeme jej tam dát v tom množství rovnou. Za stálého míchání vaříme až je rýže "all dente". Vypneme vařič a nyní do risotta začneme přimíchávat pokrájenou petrželku, parmazán s hoblinkami másla, až se nám promění v lahodný krém, tzv. vznikne "chuťová vlna. Nakonec, dle slanosti parmazánu dosolíme - zpravidla nebývá třeba.

Dozdobíme rozmixovaným amaretem.


Přílohy:
Rizotto s tykví.jpg
Rizotto s tykví.jpg [ 198.91 KiB | Zobrazeno 31 krát ]
Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rizoto a rýžové pokrmy
PříspěvekNapsal: pon 08. kvě 2017 0:18:36 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 498
Krémové chřestové rizoto
(6 porcí)

zelený chřest 500 g
cibule 1 ks
máslo 125 g
olivový olej 2 lžíce
italská rýže na rizoto (kulatozrnná arborio, carnaroli, nebo vialone nano) 500 g
bílé víno 1,5 dl
horký kuřecí vývar 1,5 l
sůl a čerstvě namletý pepř
parmezán 60 g

Omyjte chřest, odkrojte dřevnaté konce stonků, a pokud je potřeba, stonky oloupejte. Čerstvý zelený chřest ale loupání obvykle nevyžaduje. Pazochy nakrájejte na velikosti sousta 3–4 cm. Vhoďte je do vroucí osolené vody a krátce povařte, stačí 3 minutky, aby chřest zůstal křupavý. Sceďte a nechte okapat.

V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a nechte na něm osmahnout najemno nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.

Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15–20 minut.

Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte zbylé máslo a parmezán, poté opatrně vmíchejte chřest a dochuťte čerstvě namletým pepřem. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Výsledná konzistence by měla být stále trošku tekutá.

Tip: Servírujte v nahřátých talířích a všechno snězte. Italské rizoto se neohřívá, protože už nikdy nedosáhne zpět své krémové konzistence. Pokud vám ale zbude, zkuste do něj vmíchat syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarovat z něj placičky a ty opéct na rozpáleném oleji. Tuhle dobrotu překvapivě ocení i ti, kteří ještě nepropadli nezvyklé konzistenci italského rizota.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 1 z 1   [ Příspěvků: 7 ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
TOPlist

Český překlad – phpBB.cz