Omlázko.cz
http://forum.omlazko.cz/

Vaření - triky, nápady vychytávky a rady...
http://forum.omlazko.cz/viewtopic.php?f=6&t=1138
Stránka 1 z 12

Autor:  swist [ ned 19. zář 2010 13:44:09 ]
Předmět příspěvku:  Re: Zeleninová jídla - recepty....

Dohledal jsem o tavených sýrech: :mrkni:

Ze všech stran slyšíme, že tavené sýry se nemají jíst, že nejsou zdravé atd. Zároveň ale na každé krabičce je napsáno, že obsahují X procent denní dávky vápníku, spostu vitamínů, dnes i vlákniny, nízkotučné jsou navíc opravdu nízkokalorické..v čem je tedy problém a čemu věřit? Jde o to, že i taveňáky kvalitních značek se vyrábějí ze zbytků sýrů, které by samostatně nikdo nekoupil - z okrajových částí, často i nějak porušených, méně kvalitních apod. Ty se teplem roztaví, přidá se třeba podmáslí, mléko, máslo, příchuť atd. a aby si sýry udržely "mazlavou" konzistenci i zastudena, přidají se tzv. tavicí soli. Kromě klasické soli (NaCl - chlorid sodný) jsou v těchto směsích také fosforečnany, tedy soli kyseliny fosforečné, známé třeba z Coly. A v tom je háček. Ano, v taveném sýru je hodně vápníku, to je pravda..ale veškerý jeho obsah je navázaný právě na tyto soli a tělo jej nemá šanci využít. Navíc tím, že na sebe fosforečnany vápník váží, dokáží jej i "vycucávat" přímo z organismu, proto si paradoxně dlouhodobým pojídáním tavených sýrů zakládáte na problémy třeba s osteoporózou. Nehledě na to, že sodík (z NaCl) způsobuje zadržování vody v těle, otoky, vysoký krevní tlak..a všechny tyto látky se, aby toho nebylo málo, vylučují přes ledviny, pro které jsou pěknou zátěží navíc. A samozřejmě, co si budeme povídat, stejně jako v případě uzenin jsou k výrobě použity v podstatě odpady...i když je to s rohlíkem rychlá sváča, rozhodně je nelze doporučit k běžné konzumaci, kromě výše uvedeného bývají také dost tučné, a mléčný - živočišný tuk nám ke štíhlosti nepřidá (nízkotučné mají zase více chemie :-) )Pozor, nejde jen o klasické trojúhelníčky a čtverečky v krabičkách, na bázi tavených sýrů je hodně pomazánek, třeba Pribina..vždy čtěte složení, pro výživu jsou mnohem lepší sýry termizované, třeba Lučina, Gervais, Duko...

Autor:  Pemuše [ ned 19. zář 2010 14:16:15 ]
Předmět příspěvku:  Re: Zeleninová jídla - recepty....

sw - to že je taveňák srajde vím, ale dřív mi tak chutnaly :cry:

Autor:  Mikyska [ ned 19. zář 2010 17:10:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Zeleninová jídla - recepty....

s těma taveňákama jsem to teda nevěděla, náš veterinář mi doporučoval štěňatům dávat denně jeden trojůhelníček právě kvůli přísunu vápníku, a spíš i na chuťku, a vím, že nic špatného by mi neřekl, tak se ho teda optám, jak to je

Autor:  Petrulka [ ned 19. zář 2010 17:59:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Zeleninová jídla - recepty....

Mikyska píše:
s těma taveňákama jsem to teda nevěděla, náš veterinář mi doporučoval štěňatům dávat denně jeden trojůhelníček právě kvůli přísunu vápníku, a spíš i na chuťku, a vím, že nic špatného by mi neřekl, tak se ho teda optám, jak to je



,,optej,já jsem také dala psovi,ale jemu bylo nějak divně po tvrdé, sýru,ale chuná mu...ale on sežere veškerou zeleninu...

Autor:  Pemuše [ ned 19. zář 2010 18:47:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: Zeleninová jídla - recepty....

tavený sýr vziká se tepelnou úpravou a přidáním tavicích solí, kdy roste obsah fosforu a sodíku, látek, které jsou ve vyšším množství v těle nežádoucí. Nadbytečné množství fosforu podporuje vyplavování vápníku z těla.
mě třeba řekl veterinář na vůbec kočce taveňáky nedávat - ptala jsem se ho na to v souvislosti se srstí

Autor:  swist [ pon 20. zář 2010 19:13:14 ]
Předmět příspěvku:  Vaření - triky, nápady vychytávky a rady...

Napadlo mne založit toto téma, protože máme v receptech spoustu vychytávek a rad, které by byla škoda smazat a které s daným tématem tak zcela úplně nesouvisí. Budu je sem postupně přemisťovat. :yes:

Autor:  swist [ pon 20. zář 2010 19:20:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vaření - triky, nápady vychytávky a rady...

Já používám vychytávku při napařování knedlíků. Nakrájené knedlíky dám do mikroten sáčku do mikrovlnky. Jak se sáček nafoukne, cca za 1 minutu, jsou knedlíky napařené. :mrkni:

Autor:  Pemuše [ pon 20. zář 2010 20:29:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vaření - triky, nápady vychytávky a rady...

zbožňuju kokosky, ale klasická příprava mě rozčiluje a rychle tvrdnou, takže tady recept na
úplně jednoduché a rychlé:


super rychlé kokosky:
200g kokosu, 2 vejce, 150g moučkového cukru

vše smíchat rukama, tvarovat kuličky a péct na pečícím papíru v troubě na 180 stupňů - fakt úžasné :yes:

Autor:  ivik [ pon 20. zář 2010 20:32:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vaření - triky, nápady vychytávky a rady...

swist píše:
Já používám vychytávku při napařování knedlíků. Nakrájené knedlíky dám do mikroten sáčku do mikrovlnky. Jak se sáček nafoukne, cca za 1 minutu, jsou knedlíky napařené. :mrkni:

Já to dělám stejně, jenom před tím celý knedlík nakrájím na plátky a dám v mikrotenovým sáčku do mrazáku. A pak beru plátky podle potřeby a napařuji :haha:

Autor:  ivik [ pon 20. zář 2010 21:05:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vaření - triky, nápady vychytávky a rady...

Krtek píše:
když nakládám nějaké maso,nepiplám se s tím...nakrájím na plátky,dám do misky na to vše co tam chci dát a pořádně zamíchám :D Nemusí se každý plátek solit a pepřit atd.

Také tak. A když nakládám na gril, ochutím něčím, odeberu trochu masíčka, přidám nějaké bylinky, koření, odeberu část, přidám třeba citronovou šťávu, med a mám další chuť :haha: :hihi:

Stránka 1 z 12 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/