Omlázko.cz http://forum.omlazko.cz/ |
|
Zeleninová jídla - recepty.... http://forum.omlazko.cz/viewtopic.php?f=6&t=1135 |
Stránka 5 z 5 |
Autor: | swist [ ned 20. kvě 2012 23:32:52 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zeleninová jídla - recepty.... |
Krutony Bagetu nebo jiné pečivo nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme, opepříme, posypeme strouhaným parmazánem, zakapeme olivovým olejem, přidáme propasírovaný česnek a promícháme, aby se všechno rovnoměrně spojilo. Pak rozprostřeme na pekáček a zapékáme tři minuty (do zlatova) v troubě vyhřáté na 160 stupňů. |
Autor: | swist [ sob 01. úno 2014 15:16:16 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zeleninová jídla - recepty.... |
Celerové pyré 1 ks cibule 1 celer (větší) 1 lžíce citronové šťávy 2 větší brambory nať z jednoho pórku 50g másla 500ml zeleninového vývaru 1 dl smetany ke šlehání 2 lž olivového oleje mletý pepř, mletá hrubozrnná sůl Celer a brambory očistíme, omyjeme a nahrubo nastrouháme a ihned pokapeme citronovou šťávou. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Pórek nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme olivový olej a cibuli na něm pomalu osmažíme. Přidáme celer s pókem a brambory, vše zprudka osmahneme. Poté zalijeme vývarem a dusíme asi 10 minut. Směs rozmixujeme nebo prolisujeme a na velmi mírném ohni za občasného míchání necháme z pyré odpařit téměř všechnu tekutinu. Pak vmícháme horkou smetanu a ochutíme solí a pepřem. Poté vmícháme máslo, až se nám stane z pyré lahodný krém! Podáváme s rybou, nebo s masem. |
Autor: | swist [ ned 15. bře 2015 12:08:14 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zeleninová jídla - recepty.... |
Cuketové bramboráčky 2 střední cukety 4 střední brambory 2 vajíčka hladká mouka 2 stroužky česneku Sůl Olej na smažení Nejprve je potřeba si nastrouhat nahrubo cuketu a najemno brambory, osolím si je a nechám chvilku odstát, aby se z nich vypotila voda. Ideálně se v tom ještě porochním rukou a cuketu s bramborami pomačkám a vodě tak pomůžu. Když už se mi cukety s bramborami takhle pěkně odpotily, dám do nich ještě dva stroužky česneku, dva žloutky z vajíčka a posypu moukou těsto. Bílky pak našlehám do pěny, kterou do těsta zlehka zapracuji. Důvod téhle piplačky je ten, že pěna z bílků celé těsto nadlehčí a bramboráčky budou krásně nadýchané. Pokud začne těsto povolovat, stačí přidat trošku mouky, ale před tím ještě doporučuji odstranit přebytečnou vodu, která se v průběhu jistojistě uvolní. |
Autor: | swist [ ned 13. srp 2017 12:02:18 ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zeleninová jídla - recepty.... |
Černá čočka beluga s kurkumou Pokud chcete do jídelníčku zařadit více zdravých luštěnin, zkuste vsadit na vynikajicí černou čočku, které se říká beluga, podle její podobnosti s kaviárem. Nemusí se předem namáčet, nerozvaří se a krásně drží tvar, navíc je rychle uvařená. Její delikátní chuť připomíná oříšky a klidně ji můžete při vaření osolit nebo ji při vaření podlévejte vývarem. Jeho chuť, stejně jako použité koření, čočka krásně natáhne do sebe a bude chutnat skvěle. Často se servíruje jako příloha k bělomasým rybám, s kterými výborně ladí. Se ztraceným vejcem bude báječným zpestřením zdravého jídelníčku. černá čočka beluga 250 g větší mrkev 1 ks celer 1/4 ks velká šalotka 1 ks bobkový list celé nové koření česnek 3 stroužky kurkuma 2 lžičky olivový olej nebo přepuštěné máslo hraška na zahuštění umeocet lahůdkové droždí 2 lžíce himálajská sůl a čerstvě namletý pepř Na rozpáleném oleji orestujte postupně nadrobno nakrájený celer, mrkev a šalotku. Přidejte česnek, kurkumu a propláchnutou čočku. Podlijte horkou vodou (nebo vývarem, pokud máte), přihoďte bobkový list, nové koření a osolte. Pomalu duste doměkka, za případného podlití horkou vodou. Když je čočka měkká, zahustěte hraškou, ochuťte umeoctem, lahůdkovým droždím a čerstvě namletým pepřem. Servírujte se straceným vejcem nebo bez, s chlebem nebo i bez chleba. Výborný a rychlý oběd. |
Stránka 5 z 5 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |