Změnit velikost textu

Pravidla fóra


Moderátorem fóra je SWIST :)



Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 5 z 5   [ Příspěvků: 45 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zeleninová jídla - recepty....
PříspěvekNapsal: ned 20. kvě 2012 23:32:52 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Krutony

Bagetu nebo jiné pečivo nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme, opepříme, posypeme strouhaným parmazánem, zakapeme olivovým olejem, přidáme propasírovaný česnek a promícháme, aby se všechno rovnoměrně spojilo.

Pak rozprostřeme na pekáček a zapékáme tři minuty (do zlatova) v troubě vyhřáté na 160 stupňů.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zeleninová jídla - recepty....
PříspěvekNapsal: sob 01. úno 2014 15:16:16 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Celerové pyré

1 ks cibule 
1 celer (větší)
1 lžíce citronové šťávy
2 větší brambory
nať z jednoho pórku
50g másla
500ml zeleninového vývaru 
1 dl smetany ke šlehání
2 lž olivového oleje
mletý pepř, mletá hrubozrnná sůl

Celer a brambory očistíme, omyjeme a nahrubo nastrouháme a ihned pokapeme citronovou šťávou. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Pórek nakrájíme na kolečka.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a cibuli na něm pomalu osmažíme. Přidáme celer s pókem a brambory, vše zprudka osmahneme. Poté zalijeme vývarem a dusíme asi 10 minut.

Směs rozmixujeme nebo prolisujeme a na velmi mírném ohni za občasného míchání necháme z pyré odpařit téměř všechnu tekutinu.

Pak vmícháme horkou smetanu a ochutíme solí a pepřem. Poté vmícháme máslo, až se nám stane z pyré lahodný krém!

Podáváme s rybou, nebo s masem.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zeleninová jídla - recepty....
PříspěvekNapsal: ned 15. bře 2015 12:08:14 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Cuketové bramboráčky

2 střední cukety
4 střední brambory
2 vajíčka
hladká mouka
2 stroužky česneku
Sůl
Olej na smažení

Nejprve je potřeba si nastrouhat nahrubo cuketu a najemno brambory, osolím si je a nechám chvilku odstát, aby se z nich vypotila voda. Ideálně se v tom ještě porochním rukou a cuketu s bramborami pomačkám a vodě tak pomůžu.

Když už se mi cukety s bramborami takhle pěkně odpotily, dám do nich ještě dva stroužky česneku, dva žloutky z vajíčka a posypu moukou těsto. Bílky pak našlehám do pěny, kterou do těsta zlehka zapracuji. Důvod téhle piplačky je ten, že pěna z bílků celé těsto nadlehčí a bramboráčky budou krásně nadýchané.

Pokud začne těsto povolovat, stačí přidat trošku mouky, ale před tím ještě doporučuji odstranit přebytečnou vodu, která se v průběhu jistojistě uvolní.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zeleninová jídla - recepty....
PříspěvekNapsal: ned 15. bře 2015 14:17:28 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Zapečené žampiony s rajčaty na špenátovém lůžku

12ks středně velkých žampionů
350g mraženého listového špenátu
12ks cherry rajčat
1 malá smetana
3 velké stroužky česneku
hrstička gorgonzoly a parmazánu
1 mozzarella
1lžč bílého balzamikového octa
1lž mražené bazalky
4lž olivového oleje
pepř, sůl

Rajčata pokrájíme na čtvrtiny a smícháme s octem, bazalkou a necháme odležet.

Vydlabeme žampiony a pokrájíme "výdlab" na kousky. Na 1/2 oleje osmažíme špenát s "výdlabem" a česnekem, opepříme a přidáme smetanu s gorgonzolou. Vzniklou směs přemístíme do zapékací misky, vložíme vydlabané hlavičky žampionů, které naplníme rajčatovou směsí. Nakonec vše posypeme parmazánem, poklademe plátky mozzarelly a zakápnem zbytkem oleje.

Zapečeme, až jsou okraje nahnědlé.


Přílohy:
Zapečené žampiony.jpg
Zapečené žampiony.jpg [ 149.13 KiB | Zobrazeno 22 krát ]
Zapečené žampiony3.jpg
Zapečené žampiony3.jpg [ 206.87 KiB | Zobrazeno 22 krát ]
Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zeleninová jídla - recepty....
PříspěvekNapsal: ned 13. srp 2017 12:02:18 
Spisovatel/ka
Spisovatel/ka

Registrován: sob 12. kvě 2012 21:52:26
Příspěvky: 497
Černá čočka beluga s kurkumou

Pokud chcete do jídelníčku zařadit více zdravých luštěnin, zkuste vsadit na vynikajicí černou čočku, které se říká beluga, podle její podobnosti s kaviárem. Nemusí se předem namáčet, nerozvaří se a krásně drží tvar, navíc je rychle uvařená.

Její delikátní chuť připomíná oříšky a klidně ji můžete při vaření osolit nebo ji při vaření podlévejte vývarem. Jeho chuť, stejně jako použité koření, čočka krásně natáhne do sebe a bude chutnat skvěle. Často se servíruje jako příloha k bělomasým rybám, s kterými výborně ladí. Se ztraceným vejcem bude báječným zpestřením zdravého jídelníčku.

černá čočka beluga 250 g
větší mrkev 1 ks
celer 1/4 ks
velká šalotka 1 ks
bobkový list
celé nové koření
česnek 3 stroužky
kurkuma 2 lžičky
olivový olej nebo přepuštěné máslo
hraška na zahuštění
umeocet
lahůdkové droždí 2 lžíce
himálajská sůl a čerstvě namletý pepř

Na rozpáleném oleji orestujte postupně nadrobno nakrájený celer, mrkev a šalotku. Přidejte česnek, kurkumu a propláchnutou čočku. Podlijte horkou vodou (nebo vývarem, pokud máte), přihoďte bobkový list, nové koření a osolte. Pomalu duste doměkka, za případného podlití horkou vodou.

Když je čočka měkká, zahustěte hraškou, ochuťte umeoctem, lahůdkovým droždím a čerstvě namletým pepřem.

Servírujte se straceným vejcem nebo bez, s chlebem nebo i bez chleba. Výborný a rychlý oběd.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové témaOdeslat odpověď Stránka 5 z 5   [ Příspěvků: 45 ]
Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
TOPlist

Český překlad – phpBB.cz