Černá čočka beluga s kurkumou
Pokud chcete do jídelníčku zařadit více zdravých luštěnin, zkuste vsadit na vynikajicí černou čočku, které se říká beluga, podle její podobnosti s kaviárem. Nemusí se předem namáčet, nerozvaří se a krásně drží tvar, navíc je rychle uvařená.
Její delikátní chuť připomíná oříšky a klidně ji můžete při vaření osolit nebo ji při vaření podlévejte vývarem. Jeho chuť, stejně jako použité koření, čočka krásně natáhne do sebe a bude chutnat skvěle. Často se servíruje jako příloha k bělomasým rybám, s kterými výborně ladí. Se ztraceným vejcem bude báječným zpestřením zdravého jídelníčku.
černá čočka beluga 250 g větší mrkev 1 ks celer 1/4 ks velká šalotka 1 ks bobkový list celé nové koření česnek 3 stroužky kurkuma 2 lžičky olivový olej nebo přepuštěné máslo hraška na zahuštění umeocet lahůdkové droždí 2 lžíce himálajská sůl a čerstvě namletý pepř
Na rozpáleném oleji orestujte postupně nadrobno nakrájený celer, mrkev a šalotku. Přidejte česnek, kurkumu a propláchnutou čočku. Podlijte horkou vodou (nebo vývarem, pokud máte), přihoďte bobkový list, nové koření a osolte. Pomalu duste doměkka, za případného podlití horkou vodou.
Když je čočka měkká, zahustěte hraškou, ochuťte umeoctem, lahůdkovým droždím a čerstvě namletým pepřem.
Servírujte se straceným vejcem nebo bez, s chlebem nebo i bez chleba. Výborný a rychlý oběd.
|